Вожни: До краја године резултати у реструктурисању "ЖРС"

Srna
Foto: жрс

ДОБОЈ - У "Жељезницама Републике Српске" мало је успорен процес реструктурисања због двогодишњих околности у вези са вирусом корона, али се на том пољу до краја године могу очекивати значајни резултати, изјавила је данас помоћник министра саобраћаја и веза за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожни.

За "Жељезнице Републике Српске" Вожни је рекла да су окосница развоја привреде и и најавила улагања у модернизацију пруга како би вратили путнике.

"Жељезнице су и симбол државности и сретна сам што је Република Српска на вријеме основала наше јавно предузеће", изјавила је Вожни у Добоју на прослави крсне славе "Жељезница Републике Српске" - Светог Василија Острошког, Дана жељезничара и 30 година од постојоања ове компаније. Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Жељко Радић оцијенио је да је будућност компаније у њеној економској самоодрживости и да је у току завршна фаза њеног реструктурисања.

Као кључне елементе навео је конверзију дуга у капитал, примјену нове систематизације као прелазно ријешење, те најавио да се припремају основни елеметн уговора о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирања путничког саобраћаја, као предуслове за стварање холдинга и зависних предизећа који би требало да тржишно функционишу.

"Будућност Жељезница видимо у оној у којој ће се обновити жељезничка инфраструктура. На ту, обновљену инфраструктуру, набавиће се нова возна средства за превоз путника, да се обнови возни парк за превоз терета, локомотиве, да привучемо и едукујемо, те направимо такву климу гдје би било пожељно да будући радници заснују радни однос", навео је Радић.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић рекао је да је поносан на овај јубилеј, али да га радници дочекују са стрепњом за будућност својих радних мјеста, а најавио је и да ће тражити повећање плата да би се ублажио удар изазван инфлацијом.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић указао је на значај овог предузећа за Добој, који је саобраћајни чвор Српске и БиХ. Испред спомен-обиљежја пред Управном зградом "Жељезница Републике Српске" служен је парастос и положени вијенци за око 300 жељезничара који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Поводом јубилеја "Жељезница Републике Српске" организована је бесплатна вожња за ученике и наставно особље добојске Основне школе "Вук Стефановић Караџић" на релацији Добој – Петрово Ново – Добој.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана