Луксузне аутомобиле представили као теретњаке и утајили 3,6 милиона КМ

Милијана Латиновић
Луксузне аутомобиле представили као теретњаке и утајили 3,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Аутомобили “ауди” и “мерцедес” чија вриједност премашује вртоглавих 200.000 марака само су нека од возила које су привредници из БиХ фиктивно претворили у теретњаке да би приликом њихове куповине избјегли плаћање ПДВ-а, утајивши тако више од 3,6 милиона марака.

Показују то подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која је у септембру 2019. године покренула акцију с циљем да разоткрије оне обвезнике који приватно возе “теретњаке” .

У УИО за “Глас Српске” наводе да су анализом извршених додатних разреза у поступцима контрола уочили како су они све чешће посљедица оспоравања права на одбитак улазног пореза приликом набавке скупоцјених путничких моторних возила.

Појашњавају да је, с тим у вези, Сектор за порезе сачинио план контролних активности у вези са оспоравањем кориштењем права на одбитак улазног ПДВ-а у ситуацијама набавке и претварања путничких возила у теретна.

- Акција је показала врло добре резултате, како у финансијском смислу који се огледа у великом износу оспореног неосновано коришћеног права на одбитак улазног ПДВ-а по овом основу, тако и у смислу превентивног дјеловања на обвезнике којима је овом акцијом послата јасна порука да ће свако незаконито дјеловање супротно одредбама Закона о ПДВ-у бити санкционисано - навели су у УИО.

Током 2020. године извршили су 263 контроле, а у 207 је утврђен додатни разрез по основу оспоравања права на одбитак улазног ПДВ-а у вези са набавком моторних возила, док су лани у 163 контроле у 97 утврдили додатни разрез.

- Контролом у 2020. години утврђено је укупно три милиона марака оспореног права на одбитак улазног ПДВ-а, с тим да у тај износ нису урачунате обрачунате затезне камате и издати прекршајни налози. Током 2021. године контрола је настављена те је утврђен додатни разрез од око 670.000 КМ - појаснили су у УИО.

Највише обвезника који су скупоцјена возила пријављивали као “теретна”, а која су коришћена у приватне сврхе и за која су извршили одбитак ПДВ-а је са подручја бањалучког и сарајевског регионалног центра, што, кажу у УИО, не чуди имајући у виду да је на тим подручјима и највише регистрованих обвезника индиректних пореза.

Вриједност луксузних возила која су се нашла под лупом инспектора достизала је неколико стотина хиљада марака. Тако су се на листи нашли “ауди Q8” вриједности 228.228 марака, за који ПДВ износи 33.161 КМ. На другом и трећем мјесту су два “мерцедеса” чија је вриједност 218.561, односно 215.865 КМ, а за које је ПДВ износио 31.756, односно 31.365 КМ.

У УИО појашњавају да је у складу са Законом о ПДВ-у у контролама у којима је утврђен додатни разрез пореске обавезе извршен обрачун затезне камате и издати прекршајни налози, казна 50 одсто утврђене обавезе за правно лице и 50 одсто утврђене обавезе за одговорно лице.

Економиста Александар Љубоја каже за “Глас” да се овакве малверзације дешавају онда када је законски оквир неусаглашен.

- Гдје год је законски оквир недоречен постоји могућност злоупотребе. Догађа се да аутомобиле које су изузетно луксузни “претварају” у теретне да би избјегли плаћање пореза. Међутим, поставља се питање да ли је законски оквир оправдан у земљи која нема ауто-индустрију и да ли предузећа путнички аутомобил могу да пријаве као основно средство за рад. Нонсенс је да не могу јер видимо да је на Западу то дозвољено, јер постоје дјелатности у којима је луксузни аутомобил алат у случају договарања послова - рекао је Љубоја. Нагласио је да сваку злоупотребу треба санкционисати, али и утврдити законски оквир.

Плаћање ПДВ-а

У УИО БиХ објаснили су да грађани приликом куповине аутомобила имају обавезу да плате ПДВ од 17 одсто, док се ПДВ за набавку теретног возила за потребе фирме не плаћа.

- Право на одбитак улазног ПДВ-а у складу са Законом о порезу на додату вриједност може се остварити само ако обвезник набавља возило које ће недвосмислено и искључиво користити за пословне сврхе - објаснили су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана