Волонтери из Приједора позвали суграђане да донирају за базар за лијечење деветомјесечног Вукана

Srna
Foto: srna

ПРИЈЕДОР - Група волонтера из Приједора најавила је хуманитарни базар за деветомјесечног Вукана Стоиљковића из Врања, обољелог од најтежег облика спиналне мишићне атрофије типа 1.

За лијечење Вукана потребна су два и по милиона евра. Група, која годину и по дјелује под именом Лицитације Приједор и прикупља новац за лијечење дјеце, на "Фејсбуку" је обуставила редовне лицитације и позвала чланове да од 9. до 25. маја дарују за базар који ће бити одржан почетком јуна.

Донирати се могу накит, књиге, сувенири, посуђе, козметика, играчке, одјећа, обућа, поклон бонови, а донације се могу предати у посластичарницу "Миња" на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору.

До краја мјесеца у функцији је хуманитарни број у БиХ 1414 позивом на који се дарује једна марка за лијечење ове бебе. Група функционише тако што привредници, предузетници и физичка лица дарују своје производе и услуге. Администратори групе формирају најнижу цијену, а чланови групе нуде тај или већи износ и такмиче се.

Грађани тако долазе до услуга и производа новцем којим би их иначе куповали, само тај новац иде за лијечење дјеце, а донаторима се повећава углед јер учешћем потврђују друштвену одговорност, а тиме повећавају конкурентност на тржишту.

Група је затворена, тренутно броји 3.238 чланова и приступити јој се може једним кликом, након чега администратори људима из Приједора одобравају приступ. Први базар организован је у новембру 2020. године када је прикупљено 19.500 КМ за помоћ лијечењу Миње Матић из Крагујевца, на томболи мјесец дана касније 3.000 евра за дјечака Оливера Пал Гајодија из Суботице, а у јулу прошле године организован је базар за Бошка Гуглету из Новог Сада.

Осим ових акција на улицама Приједора, путем онлајн лицитација до сада је помоћ прикупила за више десетина болесних малишана из региона, као и за лијечење одраслих у изузетним случајевима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана