Војвођански Фонд помаже фолклорне ансамбле у региону, у марту бесплатне едукације

Милијана Латиновић
Војвођански Фонд помаже фолклорне ансамбле у региону, у марту бесплатне едукације

БАЊАЛУКА, НОВИ САД - Подстицање фолклорних активности у региону, пружање подршке умјетничким руководиоцима, превазилажење проблема у раду са фолклорним ансамблима, те учење о народној игри, само су неки од циљева пројекта који је покренуо војвођански Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Ријеч је о пројекту који подразумијева едукацију на пољу очувања и развоја српске културе и традиције у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Словенији. Програми бесплатне едукације почињу од марта ове године у Бањалуци, затим у Љубљани, Вуковару, Дрвару, Копру, Крњаку, Требињу, Марибору и Никшићу. Тим предавача чине врсни умјетнички руководиоци и педагози, етнокореолози и етномузиколози.

Представљајући овај пројекат, директор Фонда Душко Ћутило истакао је да је важно пружити подршку културно-умјетничким друштвима у региону.

- Српска народна игра, песма и народна ношња представљају велико богатсво које имамо и које треба неговати и чувати. У целом том процесу једну од најзначајнијих улога имају фолклорни ансамбли који су често најбољи амбасадори српске културе широм света и због свега тога покретањем овог пројекта желимо да дамо свој допринос очувању и промоцији српског фолклора. Велику захвалност дугујем тиму стручних и искусних људи који ће у наредним месецима на терену реализовати овај пројекат и са задовољством ћемо на крају овог пројекта сви да се сретнемо у Новом Саду - истакао је Ћутило.

Етномузиколог и етнокореолог Весна Бајић Стојиљковић рекла је да је циљ очување и унапређење српске културе и традиције.

- Семинари за народну игру реализују се у Србији дуги низ година, међутим, ово је први пут да је фолклорним ансамблима пружена институционална подршка, посебно ако говоримо о удружењима у земљама региона. Желимо да подстакнемо не само рад српских фолклорних ансамбала у региону, већ и да им пружимо знања о сценском раду, кореографији и уметничком руковођењу - истакла је Бајић Стојиљковић.

Партнери Фонда биће Савез Културно умјетничких друштава РС, Савез Срба Словеније, СКД Просвјета из Хрватске, Заједничко вијеће општина Вуковар, локалне самоуправе и локална културно умјетничка друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана