Војску Српске сачувати од заборава и хашких оптужби

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Војску Републике Српске треба сачувати од заборава и хашких оптужби, а мали допринос томе је Монографија "Војска Републике Српске у рату 1992 - 1995: `Војска брза као вјетар`", истакнуто је на вечерашњој промоцији у Бањалуци.

Како је појашњено, монографија треба да допринесе томе да се Војска Републике Српске боље разумије и спаси од заборава и оптужби које су изнесене пред Хашким трибуналом током суђења српским лидерима и војним командантима.

Аутор књиге, доктора историјских наука и научни савјетник у Институту за савремену историју из Београду Бојан Б. Димитријевић рекао је да је циљ да се покаже да хашке оптужнице не представљају исторују која ће се учити, већ да историју има ко да пише, а то су, прије свега, српски аутори иза којих треба да стоје српске институције.

"Ако ова књига треба да подстакне на писање, размишљање и даље изучавање, задатак ће бити испуњен", рекао је Димитријевић новинарима у Бањалуци.

 

Димитријевић је рекао да књига заокружује ратни пут Војске Републике Српске, као једног од основних чинилаца Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године, у којем је животе положило више од 30.000 војника и становника Српске.

Он је напоменуо да је Република Српска под притиском међународне заједнице да укине чак и средњовјековне традиције и сведе их на неки босански идентитет.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је ова монографија плод сарадње са Архивом Војводине, Удружења архивских радника Српске и Института за савремену историју из Београда.

Промоција је организована поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, а Стојнић каже да говори о војсци која је створила и одбранила и Републику Српску, али и српски народ на његовим вјековним огњиштима.

 

"Захваљујући тој војсци данас живимо у миру, слободи и једној демократски уређеној држави Републици Српској", рекао је Стојнић новинарима.

На промоцији су говорили директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, те рецензент Милан Гулић.

Промоцији су присуствовали и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, те замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана