Војска Републике Српске била слободарска и одбрамбена

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА- У Дервенти је свечаним дефилеом застава ратних јединица, парастосом и полагањем вијенаца, те пригодним културно-умјетничким програмом и изложбом обиљежено 30 година од оснивања Војске Републике Српске /ВРС/, као и 327.

Моторизоване бригаде ВРС. Свештенци Српске православне цркве служили су парастос испред централног спомен-обиљежја за 608 погинулих бораца, након чега су положени вијенци и цвијеће.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Чедо Вујичић истакао је да је ВРС слободарска и одбрамбена, будући да је бранила српски народ и територију.

"То није освајачка војска и није заузела педаљ туђе територије, него је бранила само оно што припада Србима, односно народу из којег је формирана. Огроман број жртава, погинулих и рањених је цијена слободе у којој ми данас уживамо. Међу тим жртвама је 608 погинулих бораца са подручја Дервенте", рекао је Вујичић.

Ратни мајор 327 моторизоване бригаде и Осињске бригаде Боро Добриловић данас истиче понос и емоције, наводећи да су се бригаде часно бориле и одбраниле српски народ.

"Рат ме затекао у Дервентској касарни и највећа патња и мука је била управо ту. Било нас је врло мало. Одбранили смо касарну што је, према мом мишљењу, био предуслов за пробијање коридора", каже Добриловић.

Он се присјећа да су из касарне прелазили преко ријеке Укрине три-четири пута у град. "Једном смо дошли до насеља Чарадак, одакле смо спасавали наше који су били у окружењу, били заробљени и мучени", додаје Добриловић. Замјеник комаданта Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, пуковник Дарко Бјелић каже да овај пук баштини традицију ВРС и културно-историјско насљеђе српског народа. Он је напоменуо да су припадници пука присутни у организацији и реализацији програма обиљежавања 30 година од формирања ВРС у свим градовима Републике Српске.

"Данас смо овдје у Дервенти, захваљујемо се градоначелнику, градској управи, Борачкој организацији града на величанственом дочеку ратних застава које смо носили улицама и садржајном програму који ће допринијети развијању културе сјећања на славну ВРС", изјавио је новинарима Бјелић. Он је додао да се обиљежавање наставља сутра у Градишци и све до 12. маја, када је централна прослава у касарни "Козара" у Бањалуци.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истиче да су данас у граду два лијепа догађаја, обиљежавање 30 година ВРС, присуство официра и војника са ратним застава и 30 година постојања 327 бригаде, која касније носи име 27. моторизована бригада.

"Изнесено је пуно тужних ријечи, посебно када се спомиње колико је било жртава за одбрану Републике Српске", навео је Симић и напоменуо да је из Дервенте погинуло 608 бораца, а било је неколико хиљада рањених. Симић је нагласио да је Девента у протеклом рату била најпорушенија средина и да се сада живот добро вратио у град.

"Скоро да немамо незапослених, и то је велика ствар. Остварујемо извоз фантастичан и већи од просјека у окружењу. Живот тече доста коректно, инфраструктурно смо добро поредани, буџет је стабилан, ниједна година није била да нисмо имали капитално улагање, да није било суфицита", каже Симић.

Вијенце код централног спомен-обиљежја палим српски борцима положила делегација из Дервенте у којој је, осим Симића и Вујичића, био и предсједник Градске скупштине Бојан Радановић.

Вијенац је положила и делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, некадашњи ратни официри и комаданти ВРС, представници борачких организација из Брода, Прњавора, Шамца и других општина и градова Републике Српске.

Цвијеће су положили и представници бројних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници политичких партија и други. У Народној библиотеци "Бранко Радичевић" отворена је изложба "Хероји отаџбинског рата, понос града".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана