Вулетић: Србија има довољно гаса

Тањуг
Вулетић: Србија има довољно гаса

БЕОГРАД - Без обзира што је Кремљ признао независност Доњецка и Луганска и што је гас поскупио за више од десет одсто, Србија ће гаса имати довољно, рекао је за К1 телевизију Војислав Вулетић из Удружења за гас.

"Захваљујући Балканском току обезбедили смо гаса колико смо планирали. Електропривреда Србије мора да гради нове капацитете и то не термоелектране на угаљ, већ на природни гас. Студијом је предвиђено да су нам потребне нове термоелектране у Суботици, Сремској Митровици, Београду, Крагујевцу и Нишу. Потребне су нам што пре. Оно што је предност термоелектране на природни гас у односу на ону на угаљ, јесте да се она много брже гради и да је јефтинија. Уколико бисмо данас почели да је градимо, у погон би требало да буде пуштена за три године" казао је Вулетић.

Како је нагласио, Србија има довољно гаса за наредних годину и по.

Ми се са „Гаспромом" дугорочно договарамо и са нама се договор лако постигне, јер смо ми мали потрошач. Цијена гаса увек је државна тајна. 

Србија је енергетски зависна земља, увозимо и нафту, и гас, и електричну енергију. Цијена гаса на свјетском тржишту скочила је јер многе земље нису склопиле дугорочне уговоре са „Гаспромом". 

То је пораз Европе, јер је слушајући Америку себе довела у проблем. 

Течног гаса на свијету нема довољно, а поготово га нема довољно у Сједињеним Америцким Државама, истакао је Вулетиц на К1 телевизији.

Он је објаснио да би у свијету требало тражити нове изворе гаса.

"Требало би радити на допремању гаса из Катара и Аустралије, али Русија це несумњиво остати доминантна у наредних десет до 15 година када је реч о природном гасу. Говори се о томе да су пронађене резерве гаса у Медитерану, на простору измеду Кипра и Израела, али не зна се колико га има. Све мање гаса иде преко Украјине јер је тај гасовод стар више од 50 година и зато је изграђен Северни ток" објаснио је Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Ради подјесћања премијер Русије Дмитриј Медведев јуче на свом Твитер налогу најавио да ће цијена гаса бити виша од 2. 000 евра. Вулетић сматра да је то неодрживо али је сигурно да ће цијене свих животних потрепштина бити веће како буде расла и цијена гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана