Водостај Уне и Сане у благом опадању

Срна
Водостај Уне и Сане у благом опадању

НОВИ ГРАД - Водостај Уне и Сане је у благом опадању, речено је јутрос Срни у Цивлној заштити у Новом Граду.

Водостај ријеке Уне је 506 центиметара или четири центиметра мање у односу на синоћ, а Сане 538 центиметара, односно четири центиметра мањи него синоћ.

На магистралном путу Костајница-Нови Град у Добрљину саобраћај је потпуно обустављен и преусмјерен на алтернативне путне правце. Због изливања воде на коловоз обустављен је саобраћај и на локалном путу Благај Јапра-Витасовци-Радомировац.

Директор Секције "Жељезница Републике Српске" у Новом Граду Радмила Ђајић рекла је да је, због наноса на трачницама, од јуче обустављен жељезнички саобраћај на релацији Нови Град-Добрљин.

"Радници од јутрос раде на уклањању наноса", изјавила је Срни Ђајићева.

Ђајићева каже да је до јуче у 14.00 часова превентивно био прекинут жељезнички саобраћај до Пискавице, а путници су превожени до те локације аутобусима.

Она је појаснила да је због високог водостаја од јуче у прекиду интерна телефонска линија за Волињу у Хрватској.

Због изливања воде онемогућен је прилазак депонији Шућа. Из Комуналног предузећа "Комус" Нови Град обавијестили су кориснике услуга да данас неће одвозити отпад из градског подручја и насеља у Долини Јапре, а сутра из градског подручја и насеља Прекосање, Буљук, Урије, Уријанска брда, Туњица, Лонџа, Табла, Пољавнице и Индустријска зона.

Протеклог викенда су због обилних падавина из корита изашли сви локални водотоци и ријеке Уна и Сана, што је створило бројне проблеме у готово свим насељима у Новом Граду.

Из Општинског штаба за ванредне ситуације саопштено је да је поплављено око 100 објеката, те да је причињена велика штета на инфраструктури.

Одлуком Штаба у Новом Граду данас нема наставе у основним и средњим школама.

Ванредне мјере одбране од поплава и даље на снази у Костајници

Ванредне мјере одбране од поплава и даље су на снази у општини Костајница, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Пашић је навео да је на јутрос одржаној сједници Штаба за ванредне ситуације констатовано да је ситуација непромијењена у односу на синоћ, али се полако стабилизује.

Он је додао да јутрос раде све локалне институције, укључујући Основну школу "Петар Мећава", Средњошколски центар Костајница и Клуб за дјецу "Кестенко".

"Основној и средњој школи и вртићу јутрос је достављена вода за пиће за ученике и раднике, а грађанима се и даље препоручује прокувавање воде за пиће", навео је Пашић.

Према његовим ријечима, за саобраћај је отворена дионица на магистралном путу према Козарској Дубици, али се саобраћа отежано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана