Водостај ријеке Саве у порасту, у Градишци премашио коту редовне одбране од поплава

Срна
Водостај ријеке Саве у порасту, у Градишци премашио коту редовне одбране од поплава

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Водостај Саве у Градишци вечерас је премашио коту редовне одбране од поплава за два центиметра, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Ријеч је о мјерењу у 18 часова, када је ниво Саве на хидролошкој станици Градишка износио 702 центиметра, што је за два више од коте редовне одбране од поплава која износи 700 центиметара.

У саопштењу се додаје да је стање уредно и нема угроженог становништва, нити објеката.

Остали водотоци на подручју које покрва Цивилна заштита Бањалука су у опадању.

Водостаји ријека Дрине и Јање у Семберији су у опадању, док су Саве, Гњице и Лукавца у благом порасту, наводи се у посљедњем извјештају Републичке управе цивилне заштите.

Водостај ријеке Саве у 14 часова на водомјерној станици Јамена износи 987 центиметара, односно у порасту је за 63 центиметара у посљедња 24 часа.

Из Управе наводе да је водостај Саве прешао је редовну коту одбране од поплава за 17 центиметара која се уводи када на водомјерној станици Јамена достигне 970 центиметара или на Рачи 650 центиметара.

Водостаји Гњице и Лукавца су у благом порасту, али су ријеке у својим коритим и у границима нормале.

Према информацијама Одсјека за цивилну заштиту Бијељина, водостај ријеке Дрине у 14 часова на водомјерној станици Радаљ износи 409 центиметара, односно у опадању је за 61 центиметар од посљедњег извјештавања.

Ријека Дрина која је се дјелимично разлила у викенд насељу Јања полако се повлачи у своје корито.

Проток ријеке Дрине на Хидроелектрани Зворник у 14 часова износи 1.746 метара кубна у секунди.

Из Републичке управе додају да је водостај ријеке Јање у опадању.

-Наставља се са праћењем и обиласком подручја уз ријечне водотоке и по потреби предузимаће се и друге мјере из Плана заштите и спасавања од поплава -, наводи се у саопштењу.

У мјесту Стари Полој у општини Брод данас су санирана два оштећења на зечијем насипу на ријеци Сави, захваљујући ангажману мјештана и општинске Цивилне заштите.

Поправљена су оштећења на такозваном зечијем насипу, висине око 1,3 метра, ширине два метра, настала усљед несавјесног излачења трупаца и дрвних сортимената из приобалног појаса.

Стручни сарадник за послове цивилне заштите општине Брод Јован Сријемац у изјави новинарима рекао је да је иницијатива за санацију насипа потекла од мјештана, власника и корисника земљишта у Старом Полоју, у настојању да се обезбиједи потребна заштита овог подручја, спријечи изливање Саве при нижем водостају и плављење пољопривредних површина.

-Санирана су оштећења на водоодбрамбеном насипу у близини уставе настала због неодговорног извоза дрвне масе преко насипа. Интервенисали смо пијеском, врећама, фоснама, што ће спријечити штету која може настати непотребним плављењем овог подручја - рекао је Сријемац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана