"Воде Српске": Успјешна борба против сајбер-напада на информациони систем установе

Срна
"Воде Српске": Успјешна борба против сајбер-напада на информациони систем установе

БИЈЕЉИНА - Из Јавне установе "Воде Српске" саопштено је да је ове године забиљежено више од 90.000 инцидената и више хиљада сајбер-напада на информациони систем овог предузећа.

"Вектори напада били су усмјерени различитим методама и тактикама напада споља и изнутра с циљем крађе података и идентитета, оштећења службених података, онеспособљавања ИТ инфраструктуре, финансијске крађе, саботаже и слично", наводи се у саопштењу.

Из "Вода Српске" додају да се дневно изврши од неколико стотина до више хиљада напада на мејл сервер Установе с циљем крађе идентитета и упада у информациони систем. "Сви напади успјешно су блокирани и одбијени, те је информациони систем Установе остао неоштећен и фунционише исправно", додаје се у саопштењу.

Јавна установа "Воде Српске" је у новембру 2019. године, прва у Републици Српској, успоставила стандардизовану сајбер-заштиту са безбједносним компонентама, системима, подсистемима, политикама и процедурама у складу са стандардима информационе безбједности.

Безбједносни систем функционише превентивно и репресивно, те успјешно блокира и одбија сајбер-нападе на ИТ инфраструктуру. Стручни тим одјељења за информационе технологије свакодневно врши мониторинг овог система да би корелација безбједносних компоненти вршила исправну функцију у реалном времену, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана