“Воде Српске”: Очекујемо пораст водостаја, могуће изливање бујичних водотока

Срна
“Воде Српске”: Очекујемо пораст водостаја, могуће изливање бујичних водотока

БИЈЕЉИНА - У четвртак и петак, 15. и 16. јуна, очекују се обилне падавине у Републици Српској, што ће узроковати знатан пораст водостаја у сливу ријеке Босне и у горњем и средњем дијелу слива ријеке Дрине, упозорили су из “Вода Српске”.

 

Највећа количина падавина током ова два дана очекује се у Херцеговини, од 80 до 120, а локално и до 150 литара по метру квадратном.

Позивајући се на најаву из Републичког хидрометеоролошког завода, у саопштењу је наведено да се у Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу очекује од 50 до 90, а у широј регији Добоја и до Семберије од 20 до 40 литара по метру квадратном.

У сјеверозападном дијелу Републике Српске очекују се мање количине падавина.

-С обзиром на то да је због честих и обилних падавина у претходном периоду тло презасићено влагом, прогнозирана количина падавина у наредним данима довешће до пораста водостаја и може да проузрокује изливање бујичних водотока, као и проблеме са оборинским водама, појаву урбаних поплава и клизишта - саопштено је из “Вода Српске”.

Због најављених обилних падавина, из “Вода Српске” позивају становништво, институције и привредне субјекте да предузму све неопходне превентивне мјере заштите од могућег изливања бујичних водотока.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана