Воде Српске: Лани остварен рекордан приход од посебних водних накнада

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Јавна установа "Воде Српске" саопштила је да је лани у буџет Републике Српске по основу посебних водних накнада прикупљено рекордних 21.710.468 КМ, односно за 17,12 одсто више него годину раније.

"У поређењу са до сада рекордном 2019. годином, приход у 2021. години био је већи за 3,61 одсто", објављено је данас на сајту "Вода Српске".

Из ове јавне установе навели су да је прошле године забиљежено повећање прикупљених средстава по основу посебних водних накнада на готово свим врстама прихода, те је тако, по врстама прихода, између осталог, по основу накнаде за захваћену воду за јавно водоснабдијевање – правна и физичка лица, прикупљено 462.367 КМ.

"По накнади за извађени материјал из водотока прикупљено је 2.185.832 КМ, а по накнади за захваћене воде и минералне воде које се користе за флаширање 126.661 КМ", наведено је у саопштењу.

Законом о водама утврђена је расподјела средстава од посебних водних накнада на сљедећи начин, тако да од накнада за захватање површинских и подземних вода 70 одсто средстава иде на рачун посебне намјене за воде и 30 одсто средстава на рачун посебне намјене буџету јединице локалне самоуправе.

"Када је ријеч о накнади за заштиту вода – 55 одсто средстава иде на рачун посебне намјене за воде, 15 одсто средстава на рачун посебне намјене за заштиту животне средине Републике Српске и 30 одсто средстава на рачун посебне намјене буџету јединице локалне самоуправе", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана