"Воде Српске": Дрински насип један од најважнијих приоритета

Срна
"Воде Српске": Дрински насип један од најважнијих приоритета

БИЈЕЉИНА- Влада Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и "Воде Српске" у протеклим годинама су уложили максимум напора да ризик од поплава буде сведен на најмању могућу мјеру, у протеклој деценији уложено је око 220 милиона КМ у пројекте заштите од поплава, а Дрински насип у Семберији један од најважнијих приоритета.

Из Фонда солидарности Републике Српске у протеклим годинама финансирано је 99 мјера на подручју 20 градова и општина Републике Српске у укупној вриједности око 24 милиона КМ, објавила је Јавна установе "Воде Српске".

У оквиру пројекта "Хитна помоћ и заштита од поплава у Републици Српској" који је финансиран из кредита Европске инвестиционе банке у укупној вриједности од 55 милиона евра, завршено је 47 мјера.

Уложена су и вишемилионска средства за мјере заштите од поплава путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству.

"У пројекте наводњавања уложено је око 40 милиона марака. Дакле, урађено је заиста много, али има још важних послова које је потребно завршити да би имали адекватну заштиту од поплава у Српској", наводе из "Вода Српске".

Најважнији пројекти у наредном периоду, а након што је успјешно реализован претходни кредит, Европска инвестициона банка одобрила и нови кредит за пројекте заштите од поплава у Републици Српској од 19 милиона евра.

Са тиме "Воде Српске" улазе у нови инвестициони циклус до 2024. године са више значајних мјера као што су санација дијела корита ријеке Врбас у Бањалуци, санација ријеке Милошевице у Приједору, санација црпних станица поред ријеке Саве, те почетак изградње Дринског насипа у Семберији и друге мјере.

Неке мјере биће финансиране у оквиру Програма интегралног развоја коридора ријека Саве и Дрине путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката у укупном износу од око 30 милиона евра.

Са тим средствима, наводе из "Вода", биће финансирана регулација дијела водотока Врбаса у Бањалуци, реконструкција водотока Гомјенице у Приједору, реконструкција Главног ободног канала у Бијељини и још неке мјере.

"Дрински насип у Семберији један од најважнијих приоритета Владе Републике Српске. У тај посао се улази, упркос одређеним потешкоћама са рјешавањем имовинских односа, а што је обавеза локалне заједнице. За тај пројекат већ су била обезбијеђена финансијска средства из кредита Свјетске банке, али је процес био заустављен јер њихове процедуре нису дозвољавале да се врши експропријација земљишта на основу утврђивања општег интереса од стране Владе Републике Српске", истичу из "Вода".

Због тога је изабран други извор финансирања, јер "није могуће да изградњу тако важног инфраструктурног објекта спријечи пар појединаца који су незадовољни условима експропријације или једноставно не желе да траса насипа прелази преко њихових парцела", наводе из "Вода".

Дрински насип треба да заштити све грађане у Семберији од поплава ријеке Дрине и ниједан појединац нема право, наглашавају у "Водама", да то онемогућава.

"Већ су обезбијеђени сви услови и средства за изградњу прве дионице Дринског насипа, од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставе у Јањи у дужини од 2,2 километра, тако да ће ускоро покренути јавни позив за извођење радова", наводе из "Вода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана