"Воде Српске": Честе поплаве у Њемачкој упозорење за цијелу Европу

Срна
Foto: Г.С.

БИЈЕЛЈИНА - Инвестициони процес у Републици Српској на изградњи објеката заштите од поплава потребно је наставити у наредним годинама јер су обилне падавине, пуцање бране и насипа, те велике поплаве у НЈемачкој упозорење за цијелу Европу да климатске промјене све више угрожавају европски континент, саопштено је из Јавне установе “Воде Српске”.

”Пуцање бране и насипа у НЈемачкој још је један доказ о неопходности редовног одржавања и реконструисања старијих објеката одбране од поплава, као и изградње нових заштитних објеката”, наводи се у саопштењу.

Из “Вода Српске” подсјећају да је након великих поплава 2014. године Република Српска уложила више од 250 милиона КМ у реконструкцију дотрајалих и изградњу нових објеката заштите од поплава, те истичу да тај инвестициони процес треба наставити гђе год је то потребно.

У тексту се наводи да се НЈемачка још опоравља од катастрофалних поплава 2021. године када је у тој држави водена стихија однијела више од 200 људских живота и причинила материјалну штету која по неким процјенама износи око 30 милијарди евра.

Сада је ЊЈемачку поново задесила катастрофална поплава, са тешким посљедицама по становништво и материјална добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана