Воће и поврће све мање купујемо на пијацама

Данијела Бајић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Због изузетно високих температура у Српској за ово доба године, али и богате понуде зимнице у маркетима, тек ријетке домаћице долазе на пијаце како би купиле поврће и воће, чија је понуда упркос суши изузетно добра.

Да на тезгама ничега не мањка, увјерила се јуче и екипа “Гласа Српске”.

Занимљиво је и то да су цијене воћа и поврћа углавном на нивоу прошлогодишњих, али купаца је, кажу продавци, све мање, јер се због ужурбаног начина живота многи одлучују да купе теглу пекмеза или ајвара иако за исти износ новца могу да направе много више.  

Продавачица на бањалучкој тржници Јелица Д. казала је да на овој пијаци ради скоро 30 година, те да не памти лошију сезону. 

- Због високих температура воће и поврће је много раније стигло него претходних година. Врућина која не јењава је вјероватно један од разлога што нема купаца, јер коме се на 40 степени да правити ајвар или пекмез иако је, генерално, све више оних који одустају од традиције и одричу се рецепата својих бака - истакла је Јелица.

Питање је, каже, да ли дневно прода и један картон црвене паприке, патлиџана, парадајза или купуса, док се прије десет и више година у ово доба није могло проћи пијацом.

Додала је да поврће и воће пропада те да ће, како дани буду одмицали, квалитет бити све лошији.

- Некада се све правило, од ајвара до џемова и сокова. Сада то више нема ко да ради. Сви се ослањају на, рецимо, теглу домаћег ајвара који ће купити од неке домаћице за 14 марака, колико ће сигурно коштати ове године. С друге стране, нико не рачуна да осам тегли тог производа може направити за само 30 марака - нагласила је она.

A group of vegetables in a marketDescription automatically generated

За ту количину ајвара потребно је, каже, десетак килограма црвених паприка, које се сада могу наћи и по двије марке, затим два килограма патлиџана, те мање од литар уља уз остале зачине.

На лошу продају жали се и Милан Чичић, који каже да воће и поврће пазаре углавном накупци.

- Паприке роге код мене се крећу од двије до 2,5 марака, док је бабура од марку и по до двије, зависно од квалитета. Цијене су углавном исте као прошле године - рекао је Чичић.

Директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка - Нешка Илић казала је да куповна моћ потрошача драстично опада, док ни интересовање за прављење зимнице више није исто.

-  Дух старог времена полако нестаје, јер мало која млада домаћица зна да направи зимницу. Кад се зажеле зимнице, домаћице данас оду у маркет и купе теглу или двије и крај приче - казала је Илићева.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић истакао је да је понуда поврћа на пијацама задовољавајућа.

- Осјетно је да домаћице из године у годину праве све мање зимнице, али зато фабрике које се баве прерадом поврћа и воћа повећавају производњу.  Имамо најаве прерађивача да ће ове године откупити веће количине поврћа - рекао је Илић.

Прерада

Дарко Илић казао је да се многи повртари и воћари, имајући у виду да се све више купује готова зимница, одлучују за властиту прераду.

- Неколико пољопривредних произвођача се већ окренуло преради воћа и поврћа, јер мало шта успију продати за зимницу па на крају наша роба свакако заврши у фабрикама за прераду - казао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана