Власт Српске издвојиће најмање три милиона евра за завршетак храма у Мостару

Срна
Власт Српске издвојиће најмање три милиона евра за завршетак храма у Мостару

МОСТАР - Власт Републике Српске ће обезбиједити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве Свете тројице у Мостару, изјавио је данас предсједник Републике Милорад Додик.

-У идућој години ћемо окупити све јавне институције и распоредити ту обавезу да црква може на то да рачуна - рекао је Додик и додао да је важно је да се то заврши што прије.

Додик је истакао да се мора много радити на томе да се побољша статус Срба у Мостару, који сада није добар, те навео проблем са равноправношћу приликом запошљавања.

-Сарађујемо са градским и другим властима на федералном нивоу али морамо да направимо много више -  истакао је Додик у изјави новинарима.

Он је рекао да му је драго да постоји интересовање људи који су отишли из Мостара да се врате, али додао да им се мора обезбиједити статус који је сигуран, да имају гаранцију да могу ту да живе, школују дјецу и да раде.

-Храм ће бити једна добра гаранција за све то - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се Канцеларија Владе Српске налази у просторијама Владичанског двора, да је ту и Конзулат Србије.

-Тако да је то неки епиценатр окупљања свих нас, не да би провоцирали друге - додао је Додик.

Он је изразио увјерење да ова црква у Мостару више никада неће бити срушена и да ће остати вјечни свједок напора српске заједнице која је у тешким околностима успјела да издвоји знатна средства и одржи овакав однос према цркви.

Саборна црква Свете Тројице довршена је на јесен 1873. године, а освештана на Лучин дан исте године. Била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Ова црква је запаљена 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

За обнову овог храма највише су издвојиле Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана