Власници златног “Мотајичког меденка”: Савјетујемо младима да буду упорни

ГС
Власници златног “Мотајичког меденка”: Савјетујемо младима да буду упорни

ПРЊАВОР- Бајковити крајолик под обронцима планине Мотајице, која се налази на сјеверу Републике Српске, на десној обали ријеке Саве, на простору Српца, Прњавора и Дервенте, свакодневица је супружника Новић, Љубише и Биљане.

Живе у љубави и слози у прњаворском селу Горњи Смртићи, а у разговору за “Независне” испричали су своју визију и идеју која је довела до настанка породичног привредног газдинства и бренда “Мотајички меденко”.

Наши саговорници баве се узгојем и производњом љешника различитих укуса, за које кажу да су спремљени с љубављу. Сагласни су да свој живот на селу не би мијењали ни за највеће свјетске метрополе.

“Идеју да направимо свој бренд добили смо 2015. године када смо засадили плантажу љешника, а плодове смо убирали већ након три године. Љешник спада у скупину орашастих плодова и захваљујући својој великој популарности широм свијета заступљен је у многим рецептима и производима. Изузетно је здрав, па смо ми дошли на идеју да направимо здраве грицкалице. Прво смо направили печени слани љешник, јер ако може слани кикирики, зашто не би могао бити и слани љешник”, прича Љубиша Новић.

Након сланог укуса, Новићи су дали машти на вољу, експериментисали су са различитим окусима, од љутог чилија до рума, што се свим укућанима допало, и тренутно у понуди имају 11 укуса.

“Поред сланог и љутог љешника, који су многима најдражи, у категорији слатких имамо љешнике са додатком чија сјеменки, лана, цимета, мака, кима, сусама, рума и сјеменки кајсије, меда, полена, прополиса, као и са брашном од ароније. Специфичност у нашим укусима је да спајамо разне врсте сјеменки са нашим домаћим љешником. Проширили смо пунуду и на намазе, као што су путер од љешника, који је 100 одсто чисти љешник, без додатака, а по нашој рецептури направили смо и путер са медом и поленом, као и имуно путер. Након тога дошла је на ред и наша домаћа верзија нутела намаза, који смо назвали медени крем са 40 одсто љешника”, објашњава са осмијехом Биљана.

Овај вриједни и предузетни брачни пар бави се и производњом козјег сира, праве слатко од дуња, а у понуди имају и сјеменке бундеве.

“Наши производи немају додатак конзерванса нити било каквих других адитива. Нисмо имали никаквих административних потешкоћа при стварању бренда и савјетујемо свима који живе на селу или се планирају доселити на село да се осмјеле и направе први корак ка остварењу својих снова”, поручују Новићи.

Да се труд исплати, доказ су и бројне награде за квалитет производа, као и учешћа на сајмовима широм Босне и Херцеговине.

“Технолошки факултет у Бањалуци оцијенио је прошле године три наша производа са златном медељом на сајму ‘Плодови села’ у Бањалуци, и то путер од љешника, медени крем и љешник цхили, а Технолошки факултет у Тузли додијелио је златну медаљу за квалитет нашег имуно путера са медом и поленом. Драго нам је да се препознаје квалитет наших производа и све позитивне реакције што добијамо од људи су нам додатни вјетар у леђа да радимо нешто квалитетно”, каже Биљана.

Производе Новићи промовишу и продају на друштвеним мрежама, а могу се наћи и на полицама “Наше продавнице” у Прњавору, као и у “Крајишкој кући” у Бањалуци и Требињу.

“Много нам значи када нам се јаве задовољне муштерије и сви нам честитају на рецептури, која је наша, аутентична, не скидамо је са интернета. Све се дешава спонтано, и рецепти, укуси, баш као и сам назив бренда. Сваки наш производ је резултат наше идеје, наше комбинације, али и жеља наших муштерија. Назив ‘Мотајички меденко’ долази због мјеста гдје живимо и гдје се налази наша плантажа, а меденко јер су нам сви говорили како су нам љешници меденог укуса”, каже Биљана.

Супружници Новић кажу да тренутно немају у плану да проширују производњу, јер имају довољно посла са количином њихових приноса, преносе Независне.

“Улажемо у посао и ширимо га само онолико колико зарадимо. Савјетујемо младима који желе покренути свој бизнис да буду упорни, јер ако имате вољу и љубав према неком послу, то ће и довести до напретка. Ако волите и уживате у томе што радите, онда ћете и остварити резултат. За то је, наравно, потребно и доста стрпљење и улагања”, закључили су супружници Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана