Власеница: Покренути одговорност против представника “Снаге џемата”

Срна
Власеница: Покренути одговорност против представника “Снаге џемата”

ВЛАСЕНИЦА - Одборници власеничке Скупштине општине /СО/ траже од представника МУП-а Српске да буду санкционисана одређена лица уколико су учествовала у нарушавању безбједносне ситуације у Власеници, да буде покренута одговорност за особе које су као представници организације “Снага џемата” из Зенице боравили у овој општини на гробљу Ракита и у вјерском објекту у Церској гдје су говорили ријечи које се могу окарактерисати као говор мржње.

Редовна сједница Скупштине општине одржана је данас а одборници су усвојили закључак о овој теми.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић рекао је новинарима да је објављен снимак на интернету гдје су лица, безбједносно интересантна многим агенцијама и полицијским структурама, боравила на подручју Власенице представљајући организацију “Снага џемата”.

Он је нагласио да оно што се налази на снимцима нема ниједно оправдање и заслужује сваку осуду јер су неки људи, који су у рату, можда сјекли главе Србима, дошли на подручје Власенице да пријете ратним сукобом, да кажу како су наоружани и да, како је рекао, хушкају народ.

“Они су обилазили повратничка села и снимке објавили на интернету, након чега се велики број грађана обратио Полицијској станици Власеница, власеничкој Скупштини и другим институцијама, да интервенишу јер се не осјећају сигурним”, навео је Ђурић.

Он је рекао да су добијали и пријаве суграђана, да су припадници Полицијске станице Власеница уз пријетње, одређене људе приводили и тјерали их да дају лажне исказе и свједочења против неких људи против којих је Суд БиХ поднио одређене пријаве.

“Против неких од тих лица, видјело се из медија, МУП Републике Српске води одређене провјере, да ли су те тврдње истините. Ми имамо информацију да јесу, али ћемо пустити надлежне да утврде истинитост тога”, навео је Ђурић.

Он је рекао и да су имали пријава од грађана који живе у пограничним насељима према Федерацији да се људи не осјећају безбједно, да се појављују сумњива лица са фантомкама, са оружјем, након чега су тражили појачане контроле МУП-а Републике Српске на том подручју.

“Власеница је позната као једна од најбезбједнијих и најпожељнијих мултиетничких средина у БиХ. Ми у посљедњих десетак година нисмо имали сукоба и међунационалних тензија, али су нека лица из Зенице дошла овдје, сигурно циљано и са одређеном намјером”, истакао је Ђурић.

Он је нагласио да је свима циљ да се смире тензије у Власеници и да нико не жели сукобе, већ да Срби и Бошњаци живе у миру, толеранцији и повјерењу.

Ђурић је изразио жаљење што се клуб одборника СДА није оградио од посјете сумњивих лица јер се до данас нису изјаснили да ли их подржавају или не.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић рекао је новинарима да су проблеме на подручју општине Власеница проузроковали људи који су дошли са стране, из Сарајева, Зенице и неких других градова, а који желе да унесу немир.

Краљевић је нагласио да нико нема право да пријети и позива на рат и да је важно да свака институција на нивоу Републике Српске правовремено одреагује.

“Треба да свако ради свој посао и у складу са законом, а изнад свега да МУП разоткрије, ако су тачни наводи, да припадници Полицијске станице Власеница бошњачке националности раде то што раде, и да је неко био домаћин у Власеници, и да се нико није оградио од тих људи, који су дошли са стране и донијели немир у наш град. То је оно што смо данас сви осудили”, рекао је Краљевић.

Након сједнице локалне Скупштине, чија је главна тема била безбједносна ситуација на подручју ове локалне заједнице, у којој су се у децембру одиграли догађаји који су узнемирили њене становнике, а повезани су са лицима окупљеним у организацију “Снага џемата” из Зенице, Краљевић је истакао да је задовољан због учешћа свих одборника о овом проблему о којем их је информисао командир Полицијске станице Зоран Радивојевић.

Краљевић је подсјетио да су Борачка организација и породице погинулих бораца имале конференцију за медије, гдје су изнијели бојазан због догађаја у Власеници, након чега је засједао и Форум за безбједност који се огласио саопштењем.

“Ми овдје не дијелимо људе на ове или оне, него на оне који раде или не раде, на оне који чине добро или лоше, и нико овдје није угрожен, јер Власеница је најмирнији град у Републици Српској, па и БиХ”, рекао је Краљевић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана