Власеница: Око 40.000 КМ најугроженијим становницима регије Бирач

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА - Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић потписао је данас у Власеници уговоре о реализацији пројекта “Зимска помоћ” у оквиру којег ће новчану помоћ у укупном износу од око 40.000 КМ добити социјално угрожени становници у овој општини, те у Милићима, Осмацима и Зворнику.

Лазић је рекао новинарима да је пројекат “Зимска помоћ 2023-2024”, који се реализује посредством Друштва Црвеног крста/крижа БиХ и уз финансијску подршку швајцарског Црвеног крста, вриједан 88.750 КМ и да се реализује у девет локалних заједница.

“Локалне организације Црвеног крста у регији Бирач добиће већ наредне седмице средства која ће распоредити крајњим корисницима”, изјавио је Лазић и додао да је у Републици Српској завршен конкурс за 2023/2024. годину.

Он је напоменуо да је сарадња са швајцарским Црвеним крстом одлична и да је до сада за овај пројекат издвојено 1.200.000 КМ за око 8.000 корисника.

Секретар општинске организације Црвеног крста Власеница Милица Краљевић изјавила је да се овај пројекат реализује други пут и да ће донација од 10.000 КМ бити распоређена за 25 породица којима ће финансијска помоћ добро доћи.

Секретар Црвеног крста у Милићима Јована Петковић каже да ће овој општини у оквиру пројекта бити додијељно 10.000 намијењених за 27 породица.

“Успјели смо да заједно са Центром за социјални рад пронађемо најугроженије у нашој општини старије од 65 година, али и вишечлане породице”, навела је Петковићева.

Секретар Црвеног крста Осмака Славица Рајић рекла је да ће 10.000 КМ бити дозначено за 27 породица.

Секретар градске организације Црвеног крста Зворник Дана Мићић изјавила је новинарима да ће средствима од 9.950 КМ бити обухваћено 30 корисника.

“Углавном су то људи старији од 65 година и вишечлане породице. Ова помоћ ће им значити много, моћи ће да плате струју, лијекове, оно што је њима тренутно најпотребније”, навела је Мићићева.

Потписивању уговора присуствовао је и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, који је изјавио новинарима да је ово веома добар вид сарадње између локалних заједница, општинских организација Црвеног крста и републичке организације.

“Овом сарадњом ћемо допринијети бољим условима живота наших становника који су корисници помоћи Црвеног крста, а општинске власти увијек ће реаговати када појединцима буде потребна помоћ”, нагласио је Краљевић.

Он је напоменуо да ова општина има безрезервну помоћ институција Српске, предсједника Републике Милорада Додика, премијера Радована Вишковића и других.

Осим Милића, Власенице, Зворника и Осмака, пројектом “Зимска помоћ 2023-2024” биће обухваћено и становништво у стању потребе у Новом Граду, Мркоњић Граду, Бијељини, на Палама и у Источној Илиџи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана