Влајсевић: Лош принос и квалитет зрна

Срна
Влајсевић: Лош принос и квалитет зрна

БАЊАЛУКА - На подручју Републике Српске у јеку је жетва пшенице, а досадашњи приноси и квалитет зрна не обећавају добро пословање за пољопривредне произвођаче, оцијенио је за Срну власник пољопривредно-производног предузећа "Јелена" из Козарске Дубице Марко Влајсевић.

Влајсевић је рекао да је на подручју Козарске Дубице пожњевено око 50 одсто од око 1.500 хектара засијаних пшеницом.

"Жетва би требало да буде завршена за седам дана, тако да ће након тога бити познато коначно стање, али већ се зна да је принос лош и да ће просјек бити око четири тоне по хектару", рекао је Влајсевић.

Према његовим ријечима, принос по хектару не прелази седам тона, а лани је био и око десет тона. "Када је ријеч о откупној цијени, формирао сам 0,30 КМ по килограму за лошију пшеницу и 0,33 КМ за нешто квалитетнију.

Квалитет је доста лош и тешко да се за млинску индустрију нешто може издвојити, можда око десет одсто, а остало ће се вјероватно продавати као сточна пшеница", истакао је Влајсевић.

Он је констатовао да ће пољопривредници ове године имати проблема и због ниске цијене и ниског приноса, иако су подстицаји из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске скоро удуплани. "Многи ће пословати са губитком, али таква је година. Вријеме је било лоше за развој квалитетног зрна пшенице", нагласио је Влајсевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана