Владимир Благојевић за "Глас": Сива зона гуши предузетнике

Анита Јанковић Речевић
Владимир Благојевић за "Глас": Сива зона гуши предузетнике

Занатлије у сивој зони горући су проблем и рак-рана малих предузетника у Републици Српској који су због нелојалне конкуренције суочени са отежаним условима рада који спречавају њихов бржи раст и развој.


Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” новоименовани директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић наводећи да у Српској послује више од 25.000 предузетника који запошљавају 50.000 радника чинећи тако врло важан фактор у функционисању комплетног система привреде, због чега заслужују услове пословања који се морају прилагодити њиховим могућностима.

- Оволики број предузетника дефинитивно чини највећу привредну организацију Републике Српске и пред нама је много посла како бисмо се изборили за боље услове пословања, али и повећали конкурентност која је дуже вријеме угрожена - рекао је Благојевић.

ГЛАС: Шта су горући проблеми малих предузетника у Српској?

БЛАГОЈЕВИЋ: Инсистирамо на хитној измјени Закона о порезу на доходак како би се удвостручио праг који дефинише малог предузетника, са 50.000 на 100.000 КМ, чиме би се подстакао раст броја предузетника и спријечило гашење постојећих, као и ширење сиве зоне која већ узима поприлично маха. Нелојална конкуренција је такође озбиљан проблем. Много је примјера да козметички салон запосли радника и обучи га, након чега тај исти радник даје отказ, повуче контакте клијената и услуге потом обавља у свом стану, подруму куће, нерегистрован. Сви они који раде ван система, у сивој зони, а којих има доста, су нелојална конкуренција онима који измирују све законом предвиђене обавезе, због чега нису цјеновно конкурентни. Тај проблем је активан у свим браншама, од молераја, аутомеханичарских дјелатности до фризерских услуга. Мора се том питању посветити посебна пажња, да заједно са инспекцијом станемо у крај онима који избјегавају обавезе и крше закон. За то нам је потребан системски приступ.

ГЛАС: У каквом је положају занатство с обзиром на учестале миграције?

БЛАГОЈЕВИЋ: Врло незавидном. Проблем недостатка квалитетне радне снаге нас мучи дуже вријеме, као и све. Занатство је дужи низ година веома тражено, нарочито у иностранству, што је и узроковало одлазак великог броја људи. Морамо више радити на популаризацији стручних занимања међу младима јер им то гарантује сигурно запослење и адекватну зараду будући да су плате појединих занатлија знатно изнад републичког просјека.

ГЛАС: Цијене занатских услуга знатно су увећане посљедњих годину, двије. Има ли краја поскупљењу?

БЛАГОЈЕВИЋ: Инфлација која је константно присутна утицала је да се цијене повећавају, али питање је докле се може ићи с тим с обзиром на куповну моћ становништва. Плашим се да нас повећање плата, које се намирује кроз константно повећање цијена производа и услуга, води у врзино коло којем је врло тешко видјети крај. Због тога су нам потребне системске мјере како би се створили услови за додатна растерећења и како бисмо ту видјели могућност за повећање плата.

ГЛАС: Министарство привреде и предузетништва припремило је нацрт закона о самосталним предузетницима, доноси ли тај документ боље услове?

БЛАГОЈЕВИЋ: Прихватили су велику већину сугестија које су дошле с наше стране. Веома нам је важно да се кроз закон додатно афирмише предузетништво и дефинишу детаљи који нису били обухваћени претходним законским рјешењем. Да се на квалитетнији начин препознају самостални предузетници и њихова улога у цјелокупном друштву.

Конференција

ГЛАС: Друга Међународна конференција занатства и предузетништва РС биће одржана почетком марта у Лакташима, шта је циљ догађаја?

БЛАГОЈЕВИЋ: То је прва и једина конференција у региону која се бави темама истинског занатства. Лани смо окупили више од 200 учесника из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, а ове године очекујемо их још више. Циљ је, између осталог, да скренемо пажњу на важност предузетништва, омогућимо повезивање занатлија из региона, али и чујемо мишљења која ће нам помоћи у стварању услова за што једноставније пословање и креирање мјера за раст и развој бранши. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана