Владимир Арнаут o боравку у Јужном Судану: Са афричком дјецом дијелимо комад хљеба

Данијела Бајић
Владимир Арнаут o боравку у Јужном Судану: Са афричком дјецом дијелимо комад хљеба

БАЊАЛУКА - Долазак у Африку јесте сам по себи доживљај, а дио мог срца посебно је узела дјевојчица којој смо приликом патролирања Џубом, главним градом Јужног Судана, дали комад хљеба који је она тако слатко јела.

Овим ријечима започиње причу Владимир Арнаут (44) из Бањалуке који се већ годину и по налази у мировној мисији у овој најмлађој афричкој држави.

Арнаут, иначе припадник Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске посљедњих неколико година распоређен је у Центар за обуку, а ово му је друга мировна мисија.

За супруга и оца два тинејџера мировна мисија је велики професионални изазов и прилика за напредак, због чега се на овај корак одлучио још 2015. године када је кренуо пут Кипра, гдје је двије године патролирао уз границу, због масовног кријумчарења лијекова, ауто-дијелова и других материјала.

Мировна мисија у Јужном Судану, гдје се вратио протекле седмице након годишњег одмора у Бањалуци, потпуно је, каже Арнаут, другачија.

- Посљедњи оружани сукоб међу племенима у Јужном Судану био је 2016. године када су нападнути цивилни кампови са избјеглицама, али страх и неизвјесност од новог напада је стално присутна - казао је Арнаут чији је задатак у Џуби, између осталог, да обучава тамошњу полицију за одржавање јавног реда и мира, тактичко кретање, рјешавање талачких криза и других сличних ситуација.

Услови у камповима, гдје борави око 50.000 избјеглица, незамисливи су за, како прича, наш појам јер људи спавају у блату у кућицама прекривеним најлоном, лимовима или бамбусом.

- Немају ни струје, док им воду и храну достављају Уједињене нације (УН), а асфалт готово да и не постоји, углавном је макадам - прича Арнаут, присјећајући се ситуације када су се два племена сукобила, а он се, заједно са другим припадницима УН, нашао између двије ватре.

Нимало, наставља он, није било свеједно.

- Многи мисле да је нама лако, да смо отишли у мировну мисију и вратићемо се са неким бенефитима и џеповима пуних пара. Међутим, није то баш тако. Поред оружаних сукоба, свакодневно смо изложени разним инфекцијама. Примјера ради, скоро је један колега, са којим сам становао, завршио мисију и у повратку кући добио температуру након што се заразио маларијом - казао је Арнаут.

У бази имају теретану, сто за стони тенис и кошаркашки терен, а у граду, прича, посјећују само провјерене ресторане и кафиће.

- То су тренуци када можемо мало да се опустимо и заборавимо на тежину ситуације. Углавном се дружим са свима, једноставно ми Балканци смо такви, не размишљамо типично европски. Њима ако нешто није обезбијеђено, а што је УН дужан, неће одустати од тога, док ми из БиХ и региона међусобно рјешавамо све што можемо. Африканци су тотално други менталитет. Затворенији су од нас, што се може и разумјети јер су претрпјели велике патње - истакао је Арнаут, који се свакодневно путем скајпа чује са породицом која му даје вјетар у леђа да не одустаје, док највеће заслуге за његов успјех, каже, припадају супрузи.

У мисијама у  Јужном Судану и на Кипру тренутно се налази седам припадника МУП-а РС. До сада је на редовним, полупрофесионалним и професионалним позицијама у УН мировним мисијама Источни Тимор, Либерија, Кипар, Судан, Јужни Судан, ДР Конго, Бриндизи и Гвинеја Бисао, према подацима МУП-а, било више од 100 учешћа припадника из овог министарства. Како су истакли у МУП-у, њихови припадници остварују запажене резултате.

- Њихов квалитет је препознат у мировним мисијама у којима су ангажовани. У прилог томе говори чињеница да су наша три припадника била и професионално ангажована у УН (Јужни Судан, Бриндизи и Гвинеја Бисао), односно засновали су радни однос у УН на одређено вријеме - казали су у МУП-у, подсјећајући да су 2012. године полицијски службеници из БиХ, од којих је један из МУП-а Српске, спасили 11 живота након несреће на аеродрому у Џуби.

Успјели су, како истичу у МУП-у, угасити пожар на авиону, извући путнике, пружити им прву помоћ и евакуисати их на сигурно.

- Овај подвиг похваљен је од локалних власти, УН, владе САД и Министарства безбједности БиХ. Тим поводом, тадашњи министар унутрашњих послова РС уручио је нашем службенику сребрни знак полиције, као израз захвалности и признања за исказану храброст и професионализам - казали су у МУП-у РС.

Задатак

Полицијски службеници МУП-а РС у мировним мисијама учествују од 2000. године, а задатак им је да пружају подршку локалној полицији, односно током свог мандата нису наоружани и обављају цивилне задатке као што су обуке, савјетовања, изградња локалних полицијских капацитета, рад полиције у заједници и слично.

- Наши припадници носе униформу која је прописана правилником о униформи и на којој се на лијевој страни рукава налази наш амблем и натпис полиција, а на десној страни ознака УН и БиХ. Током учешћа у мисији примају плату у министарству, а од УН добијају дневнице за исхрану и смјештај у мисији - истакли су у МУП-у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана