Владика Теодосије: Радост свих који у срцу носе светиње и Косово и Метохију

СРНА
Владика Теодосије: Радост свих који у срцу носе светиње и Косово и Метохију

БЕОГРАД - Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије поручио је у манастиру Драганац да данашњи празник Света три јерарха доноси радост на Косову и Метохији и шире, јер све што се добро догоди овдје, на овим просторима, изазива радост свих који у свом срцу носе и ове светиње, и Косово и Метохију.

"Благодат Светога духа сабрала нас је данас у овој светој породици у манастиру Драганац да служимо службу Богу, да служимо свету литургију, оно што нам је Господ оставио као најважније да чинимо у његов спомен и то што нам је Господ оставио кроз све векове живота цркве, верног народа", истакао је владика Теодосије на рукоположењу оца Христофора.

Епископ рашко-призренски нагласио је да је то највеће што су људи могли да учине у датом тренутку за себе, свој род и спасење. Владика Теодосије је напоменуо да су многи народи окренули главу од Срба, али да је рјешење у молитви. "Бог неће дозволити да његов народ пропадне", истакао је владика Теодосије.

На дан када Српска православна црква прославља Света три јерарха, у манастиру Драганац служена је Света архијерејска литургија у присуству великог броја вјерника са Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе, објављено је на сајту Епархије рашко-призренске.

У току литургије епископ Теодосије рукоположио је у чин јерођакона монаха Христофора сабрата манастира Драганац. Епископу Теодосију саслуживао је викарни епископ новобрдски Иларион, велики број свештенства и монаштва Епархије.

Рукоположењу оца Христофера присуствовали су и представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, викарни владика патријарха српског Иларион, као и велики број мјештана Поморавског округа, преноси "Косово онлајн".

Српска православна црква слави данас Света три јерарха, празник посвећен светитељима Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоустом, који су заузели високо мјесто у историји хришћанске цркве. Света три јерарха заједнички је празник три васељенска учитеља који су својим умом, образовањем и начином проповиједања хришћанства превазишли савременике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана