Владика Теодосије: Не смије се заборавити историја

Срна
Владика Теодосије: Не смије се заборавити историја

ГРАЧАНИЦА - Свако обиљежавање мартовског погрома подсјетник је и порука да се не може градити будућност једног народа на забораву своје историје и да српска дјеца не могу имати истинску будућност ако забораве за шта су живјели и жртвовали се њихови преци, поручио је данас у Грачаници Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије поводом 19 година од мартовског погрома.

Епископ је данас у манастиру Грачаница служио парастос, након чега је одржана Академија у Дому културе у Грачаници, положене бијеле руже испред умјетничке инсталације "Мисинг" и отворена изложба радова са Ликовне колоније "Јесен у Призрену 2022".

"Наша историја и вера нису митологија већ су оно што нас повезује са вечним животом у Христу", рекао је владика Теодосије у препуној сали Дома културе, додајући да би без светиња и славних предака Срби били само једно племе без
истинског идентитета.

Владика је истакао да без духовне димензије српски народ и српска средњовјековна држава никада не би били оно што су били, а без тога не би било ни Грачанице, Пећке патријаршије, Дечана, Светог Саве, Светог Симеона...

"Обележавамо 19 година од мартовског погрома са молитвеним сећањем, али и са духовним оптимизмом да ћемо Косово и Метохију сачувати само уколико останемо верни оним идеалима који су надахњивали највеће синове нашег народа и наше цркве и уколико се трудимо да не продајемо своју земљу и не остављамо гробове наших предака", нагласио је владика.

Епископ рашко-призренски навео је да циљ обнове порушеног није само обнова грађевина, већ подстицање прогнаних да се врате, да се духовно обнови српска заједница, те апеловао на слогу, јединство и одлучност народа, јер се само тако може остварити циљ да Срби опстану и остану на Косову и Метохији.

Владика је рекао да се сваког 17. марта Срби подсјећају погрома из 2004. године, да српском народу страдање није било страно, али је увијек налазио снаге да остане и опстане на светој благословеној земљи Косова и Метохије, чувајући своју културу, вјеру и идентитет.

"Пред нашим очима су и даље слике пострадалих Срба у Косову пољу, људи који су у посљедњем часу евакуисани из Приштине и Срба који су у Призрену евакуисани у базу КФОР-а док су њихове куће гореле. У историјском памћењу српског народа на овим просторима мартовски погром је само један у низу догађаја који су обележили историју", подвукао је владика.

Владика Теодосије је апеловао на вјерни народ да никада не напусти и заборави освештани простор Косова и Метохије на коме су српске светиње, иако многе у рушевинама, јер су свједочанство српског постојања и зато ни мартовски погром, нити било које друго страдање не смије Србе поколебати да остану своји на своме и да са другима живе у миру.

Академији су присуствовали представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, удружења породица несталих и киднапованих, бројни локалних органа самоуправе и Српске листе.

Претходно је отворена изложба радова насталих на Ликовној колонији "Јесен у Призрену 2022", коју је отворио Његово преосвештенство владика новобрдски Иларион уз поруку да је ово одговор баштиника Косовског завјета.

"Ми са Царством небеским боримо се против ругла које нуди овај свет, који у злу лежи", рекао је Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион, који је и викарни епископ Његове светости Патријарха српског Порфирија.

Владика Иларион је нагласио да у име патријарха Порфирија благосиља српски народ да остане и опстане на светој земљи Косова и Метохије.

Радови настали на Ликовној колонији су "љепота која је настала у манастиру Свети Архангели у царском граду Призрену", а израз су обнове која је незаустављива, која српство инспирише да опстаје и остаје у одбрани вјере и отаџбине.

Окупљање Срба у манастиру Грачаница и шетњу до Дома културе обезбјеђивала је косовска полиција која је измјестила саобраћај из главне улице ослоњене на манастирски комплекс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана