Владика Сергије: У Санском мосту данас има мало Срба

Срна
Владика Сергије: У Санском мосту данас има мало Срба

САНСКИ МОСТ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је данас на прослави Петровдана у Санском Мосту да у овом граду данас има мало Срба који су вијековима уназад ту живјели.

Након што је служио Свету архијерејску литургију, владика је истакао да о животу Срба на подручју Санског Моста свједоче гробови предака.

У бесједи се осврнуо и на данашњи празник, истакашви да су значај празновања Светих апостола Петра и Павла и њихову улогу у ширењу хришћанства у првим вијековима његовог постојања.

"У овом свијету, нажалост, има пуно зла и оних који проповједају лажне вјере. Треба да чинимо добро и волимо све људе, очистимо своја срца", истакао је епископ Сергије.

Петровдан је прослављен и у Дрвару, а синоћ је у селу Награђе организовано и паљење лила на узвишењу Градина, недалеко од храма у изградњи и остатака темеља православне богомоље за коју се претпоставља да је најстарија у БиХ.

На паљењу лила окупило се стотињак вјерника, а уприличен је и ватромет.

Предсједник Удружења "Награђе - Црна краљица" из Дрвара Часлав Шобот рекао је за Срну да је паљење лила организовано захваљујући средствима Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

"Трудићемо се да нас на Награђу сваке године буде све више и да паљење лила у нашем селу постане традиција", изјавио је Шобот.

Село Награђе надомак Дрвара чува темеље цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

У средњем вијеку у Босни је било око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, тврде мјештани овог села, чије су њиве и куће тик уз ово историјско и културно благо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана