Владика Јефрем: Највећа нада вјера у Бога

Srna
Foto: Srna

ЧЕЛИНАЦ - Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је данас Свету архијерејску литургију у храму Светог Прокопија у Бранешцима, поводом славе села, а окупљеним вјерницима је поручио да у будућност гледају са пуно оптимизма и да је највећа нада вјера у Бога.

"Наша највећа снага и нада је у томе што вјерујемо у Бога, у његову вјечну истину и морални закон, у оно што је кроз вјекове провјерено и доказано, побјеђивало и онда када се чинило да је побијеђено", рекао је епископ Јефрем.

Дан када Српска православна црква празнује Светог великомученика Прокопија у Бранешцима се као слава села прославља од 1989. године, када су освештани темељи храма посвећеног овом светитељу којег поштују не само хришћани него и припадници других вјера.

Овогодишњи кум славе је био директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић који је захвалио Богу што му је дао прилику да помаже свом народу и развоју свога завичаја, чиме наставља традицију својих предака.

"Српска православна црква и Република Српска треба да буду и јесу матице нашег народа око којих сви треба да се окупљамо са истим циљем, да их чувамо и да их развијамо", поручио је Ђајић.

Његови родитељи Мирко и Љубица били су кумови звона на Храму Светог Прокопија.

Епископ Јефрем је овај храм освештао 17. септембра 2000. године поводом 2.000 година хришћанства и 100 година постојања Бањалучке епархије, а 2004. године обновљена је парохија Бранешци, када је за пароха постављен отац Лука Божић, који и данас вјерно служи својој цркви, Богу и народу овог краја.

Међу гостима биле су бројне званице из привредног, политичког и јавног живота Челинца, сусједних општина и Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана