Владика Иларион у Пребиловцима: Окренути се Богу и презрети зло

Срна
Владика Иларион у Пребиловцима: Окренути се Богу и презрети зло

ПРЕБИЛОВЦИ - Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион поручио је у Пребиловцима на предавању "Нови завјет пребиловачки" да се треба окренути Богу и презрети зло.

Епископ је рекао да се у Пребиловцима сагледава истина о цијелом свијету, као и у светом граду Јерусалиму, да се ту види да је истина овог свијета мучеништво.

-Овде када дођеш немаш осећај да си у Храму Христовог Васкрсења, него да је ту Јерусалим, да је ту цела Света Земља, као мали град за децу, за децу која су сада у близини Христовој - додао је владика Иларион.

Владика Иларион је поручио да треба размислити о тајни преображаја, гдје се зло превазилази и улази у простор нове твари Васкрсења Христовога, гдје је гробница, јама, празна зато што се десило васкрсење.

-И то мјесто страдања, ужаса, агоније, тријумфа сваке врсте изопачености постаје мјесто славе Божије, благодатне силе и заправо мјесто и простор и вријеме Новог завјета, простор преображене твари - додао је владика.

Епископ Иларион истакао је да се не треба бавити злом.

-Не треба зло као такво да постане нешто чему смо ми усмерени, па макар желели и да га предупредимо. Треба да се фактографски ствари знају, да се зна шта се десило и не треба да будемо наивни, нити немарни у вези са вршењем помена - додао је владика.

Епископ је нагласио да су људи који су преживјели пребиловачке јаме пред тим злом нијеми и од тог зла окренути.

-Искуство људи који су преживели те јаме страшне, који су из њих изашли је било такво да се у њима није видео ни траг освете, нити тежња, ни покушај да се то зло објасни - додао је владика.

Владика каже да су ти људи, како је чуо, у дубини душе опростили.

-Ти људи које је та стихија захватила су најнесрећнији људи за које се треба молити - додао је владика.

Владика је указао да је парадокс православне вјере да су понижени и страдали у слави небеској, у близини Божијој и у радости, а да су они који су тријумфовали у својој силини ту муку и биједу коју су наносили другима тада, пријенели на своја будућа покољења.

-То ескалира у некоме злу, које дај Боже да престане. За те људе, злочинце и њихове потомке треба да се молимо да би што мање зла било у свету. У том смислу нам је дат презир, да бисмо се трудили да презиремо зло, да се не бавимо њиме, рационално да га обрадимо, али да то никада не уђе у наше срце и да нас то мотивише и буде узроком нашег дејства, него да будемо окренути ка Богу, а зло да презиремо - навео је владика Иларион.

Владика је навео да Херцеговци имају тежину која долази из те тајне јама над којима су одрастали.

-Ми смо тим белегом обележени. Ко жели од тога да побегне све више и дубље тоне у већу заблуду, а бежећи од те тежине себе лишава ове лепоте, јер праве лепоте нема без те тежине. Праву лепоту човек не може да доживи без муке - додао је владика.

Прослава Светих мученика пребиловачких наставља се вечерас служењем вечерње литургије у Храму Васкрсења Христовог, а сутра ће свету архијерејску литургију служити више епископа Српске православне цркве.

У оквиру обиљежавања Светих пребиловачких и осталих херцеговачких мученика синоћ је у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима служен акатист Светим мученицима, а потом је Његово преосвештенство епископ новобрдски Иларион, викар патријарха српског, одржао предавање о теми "Нови завјет пребиловачки".

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио је владици Илариону што је заједно с њим дошао у Пребиловце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана