Владика Фотије: Срби да се окупе око цркве као духовне мајке

СРНА
Владика Фотије: Срби да се окупе око цркве као духовне мајке

БИЈЕЉИНА - Слава града Бијељина Свети великомученик Пантелејмон свечано је вечерас обиљежена одавањем почасти погинулим борцима Војске Републике Српске, литијом коју је предводио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и ломљењем славског колача испред зграде Градске управе.

Владика Фотије је у обраћању позвао Србе на окупљање око Цркве као духовне мајке, истичући да је она српском народу подарила име и презиме, иконе и крсну славу.

"Црква има одговорност као духовна мајка српског народа, а људи који воде државу имају велику одговорност пред народом, историјом и пред Богом", рекао је владика Фотије и апеловао на очување православне вјере, традиције, предања и начина живота, а посебно брака као темеља друштва.

Оно што људи не могу, Бог може, нагласио је владика Фотије, али људи треба да отворе своја срца и ум, да одбаце покушаје свијета да дигиталном технологијом замијени творца у људским душама и разуму.

Славским свечаностима у Бијељини присуствовало је више од 30 делегација из земље и региона, а кум славе био је предсједник братске општине Пећ са сједиштем у Гораждевцу Милош Димитријевић који је оцијенио да Република Српска у сваком погледу изузетно подржава српски народ на Косову и Метохији.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је на крсну славу града позвао суграђане да живе за добро и да добро чине, да град напредује као и његови многобројни пријатељи широм региона.

У ломљењу славског колача учествовали су и најбољи ученици бијељинских школа.

Испред централног споменика у част хиљаду погинулих бораца из Семберије вијенце и цвијеће положиле су делегације градске власти, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, министри у Влади Републике Српске и у Савјету министара, те посланици и градски одборници.

Почаст српским јунацима одали су и представници Министарства унутрашњх послова Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, многобројне делегације братских градова из Србије, Црне Горе и Сјеверне Македоније, као и општина и градова у Српској.

Владика Фотије служио је вечерњу службу у Цркви Светог Ђорђа, након чега је литија прошла градским улицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана