Владика Фотије освјештао живопис у Саборном храму

СРНА
Владика Фотије освјештао живопис у Саборном храму

БРОД- Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је у Саборном храму у Броду служио Свету архијерејску литургију и освештао живопис, чиме је завршена изградња храма Покрова Пресвете Богородице.

"Смисао живописање храмова у православљу огледа се у томе да се угледамо на те људе које смо насликали, њихове животе, житије, јер су они у свом животу испунили Христово јеванђеље. Зато их Црква слика високо да буду светила вјеницима, нашем народу и показују пут којим ходити и како живјети да би задобили живот вјечни", рекао је владика Фотије у бесједи.

Он каже да је у земаљском смислу много великих заслужних људи, али да се у црквама осликавају ликови оних "охристовљених", који су достигли највиши степен који човјек може достићи на земљи, а то је да се постане једно са Богом.

"Велики старац Пајсије Светогорац је говорио да има великих људи у свим филозофијама и религијама, али да само православље рађа светитеље. Зато морамо бити поносни што смо православни.

Наша црква и у данашње вријеме рађа светитеље", додао је Фотије. Он је истакао да Црква позива на оно најважније - спасење душе и задобијање вјечног живота. Храм Покрова Пресвете Богородице у Броду изграђен је 1894. године.

Све до 1992. године био је мјесто сабрања вјерног народа овог краја, када је до темеља сравњен са земљом у протеклом рату. Старјешина храма, протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић, подсјетио је да је 1999. године на мјесту срушене цркве почела изградња нове богомоље.

"Дао је Бог снаге да се крене са изградњом новог храма Покрова Пресвете Богородице која је уз велики труд и залагање вјерног народа и свештенства трајала до 2009. године када је новоизграђени храм, у великом литургијском сабрању, освештао владика Василије", подсјетио је Теофиловић, додајући да је потом настављено унутрашње уређење изградњом иконостаса и живописањем. Теофиловић се захвалио свим добротворима и приложницима који су помогли реализацију овог богоугодног дјела.

Он је напоменуо да је садашњи иконостас, какав се не може наћи на овим просторима, дар браће Грка на челу са митрополитом Јаковосом. Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да је ово празник за Брод, те додао да народ бродског краја никада није одустао од вјере и свог храма, чијој је изградњи са великом љубављу доприносио.

По завршетку литургије епископ Фотије одликовао је начелника Брода Зорана Видића Орденом Светог краља Драгутина за оданост Цркви и несебичну хришћанску љубав, труд и жртву исказану приликом живописања храма.

Исто одликовање додијељено је и Бори Ђекићу из Брода, предсједнику Црквено-општинског управног одбора. Архијерејским похвалницама, за несебичну љубав и труд током живописања, одликовани су градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и Брођанин Митар Марјановић, док су похвалнице уручене Луки Гаврановићу из Брода и Павлу Остојићу, фрескписцу из Кикинде. Кум живописа био је Брођанин Миро Јукић са породицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана