Владика Димитрије служио у Саборном храму

СРНА
Владика Димитрије служио у Саборном храму

ТРЕБИЊЕ - Једна капљица крви Спаситеља довољна је да цијели свијет наново створи, рекао је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије након што је служио вечерње у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу са изношењем плаштаницеИ.

"Ово што је Спаситељ урадио више је него стварање кад је створио човјека. Тиме му је дао биће, овим сада што је започео својом смрћу, а наставио Васкрсењем, дао му је вјечно биће, вјечни живот", рекао је владика Димитрије.

Он је нагласио да је Бог показао своју славу тако што се од своје славе разоткрио и обукао људско смртно тијело, да би људе пробудио из сна, да би видјели да је он тај кога људска душа очекује.

Плаштаница, која симболизује платно у које је Исус Христос умотан након скидања са крста и на њој је приказано Христово полагање у гроб, положена је на посебно украшен сто испред олтара, након чега су је вјерници цјеливали.

На Велики петак се у православним црквама не служе литургије, већ царски часови са читањем дијелова Јеванђеља о догађајима у дане страдања.

У Саборном храму Преображења Господњег вечерас ће у 19.00 часова бити служено статије са опходом око Храма. Света литургија ће сутра, на Велику суботу, бити служена у 8.30 часова.

На Васкрс ће у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу литургија бити служена у 6.00 часова, а претходно ће васкршње јутрење и формирана литија око Храма.

На Васкршњи понедјељак и уторак биће служено празнично јутрење у 8.00 часова, Света литургија у 9.00 и празнично вечерње у 19.00 часова.

Васкршње литургије биће служене и у осталим храмовима Српске православне цркве у Херцеговини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана