Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова

Срна
Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова

НЕУМ - Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у Горњем Храсну, које административно припада општини Неум, на темељима храма Светог Јована пророка, претече и крститеља Господњег - јединог православног храма у Неуму којем је потребна обнова.

-Још је у зачецима обнова храма у потпуности срушеног у протеклом рату - навели су из Епархије захумско-херцеговачке и приморске и истакли да је на темељима старог храма освештан и славски колач, јер су се вјерни тог краја сабрали да би прославили храмовну славу.

Владика Димитрије служио је на темељима храма са свештенством Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те честитао мјештанима празник и славу.

Остаци тог велелепног храма недавно су рашчишћени да би мјештани започели његову обнову.

Храм Светог Јована пророка, претече и крститеља Господњег у Горњем Храсну једини је православни храм у Неуму, који је некада био један од највећих храмова изграђених на селу, а мјештани се надају широј подршци да би обновили цркву.

Мјештани Горњег Храсна на сабрању су се присјетили и жртава усташког злочина из 1941. године, када је на Видовдан убијено и у јаму бачено 66 мушкараца из тог села.

Јама Гавраница ексхумирана је 1970. године, а спомен-костурница са њиховим посмртним остацима минирана је 1992. године.

Нова ексхумација срушене костурнице обављена је 2015. и двије године касније, жртве из јаме сахрањене су трећи пут у новој спомен-капели на православном гробљу.

На подручју Горњег Храсна више не живи ниједан Србин од када су 1992. године све српске куће запаљене и срушене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана