Влада : За подршку реализацији инвестиционих пројеката 12 милиона КМ

Srna
Foto: srna

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству привреде и предузетништва на План кориштења средстава за период 1. јануар - 31. децембар 2022. године у износу од 12.000.000 КМ, која су планирана да се усмјере на пружање подршке реализацији инвестиционих пројеката чији је предмет набавка савремених технологија и опреме или развој и иновација.

Средства су усмјерена за подршку привредним субјектима из сектора индустрије текстила, одјеће и обуће, индустријске прерада дрвета /прерада дрвета и производа од дрвета и производња намјештаја/, металне и електро индустрије, индустрије гуме и пластике, папирне и графичке индустрије, производње хемикалија и хемијских производа, производње основних фармацеутских производа и фармацеутских препарата и индустрије грађевинских производа, односно производња осталих производа од неметалних минерала, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања након чега ће Министарство, у складу са прописима из области подстицаја за директна улагања, у наредном периоду расписати јавни позив за додјелу средстава и спровести процедуру додјеле подстицаја.

Влада Републике Српске разматрала је данас на сједници и Анализу примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, чији предмет су били подстицаји за повећање плате радника који су додијељени у четири обрачунска периода и обухватају временски период од 1. јула 2019. године до 30. јуна 2021. године и подстицаји за директна улагања који су додијељени у 2019. и у 2021. години.

Најзначајнији ефекти примјене Закона у претходном периоду су да је подржано повећање плате за око 32.000 радника, те је на име подстицаја исплаћен износ од око 22 милиона КМ.

У 2019. и 2021. години подстицајима за директна улагања подржане су инвестиције привредних субјеката за набавку и увођење савремене опреме и технологије у вриједности од око 80 милиона КМ, те су по том основу одобрени подстицаји у износу од 8,4 милиона КМ.

"На основу Анализе примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске може се закључити да су додијељена средства подстицаја имала ефекта и оправдала очекиване резултате, те је Министарство привреде и предузетништва мишљења да је подстицајне мјере у привреду потребно задржати уз препоруке за побољшање постојећих законских рјешења“, наводи се у саопштењу.

Влада је задужила Министарство привреде и предузетништва, да у складу са препорукама из Анализе о примјени Закона о подстицајима у привреди Републике Српске - припреми Приједлог закона о измјенама и допунама закона о подстицајима у привреди Републике Српске по хитном поступку и исти достави Влади на разматрање.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о потреби увођења мјере забране извоза трупаца из БиХ.

Влада Републике Српске тражи од Савјета министара да се у циљу развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије до краја 2022. године забрани извоз шумских дрвних сортимената, а на основу одлуке о утврђивању Царинске тарифе за 2022. годину.

"Иницијатива за доношење мјере забране извоза трупаца из БиХ предлаже се са циљем унапређења развоја дрвне индустрије и спречавања несташице сировине на домаћем тржишту", наводи се у саопштењу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је од предузећа "Шуме Републике Српске" Соколац прикупило податке о капацитетима и потребама дрвопрерађивачког сектора, гдје је констатовано да су инсталисани капацитети дрвопрерађивача у Републици Српској за прераду трупаца 2.39 пута већи од цјелокупног плана сјеча трупаца /етата/ за државне и приватне шуме, а исказане потребе за трупцима за 1.98 пута веће од расположивих количина.

"То јасно потврђује потребу за доношењем одговарајућих рестриктивних мјера које се односе на извоз шумских дрвних сортимената из БиХ", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана