Влада усвојила Електроенергетски биланс за ову годину

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА / - Влада Републике Српске усвојила је данас Електроенергетски биланс Српске за ову годину према којем ће електроенергетски субјекти из Српске у потпуности обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије у Републици и остварити значајан билансни вишак.

Укупно планирана производња електричне енергије за 2022. годину износи 8.052 гигават-часа, што је за 3,4 одсто више од прошлогодишњег плана, због веће планиране производње ТЕ "Станари" за 12,8 одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Планирана производња електричне енергије у термоелектранама за 2022. годину износи 5.197 гигават-часова, у хидроелектранама 2.343 гигават-часа и у малим електранама, укључујући индустријске, 505 гигават-часова.

Дистрибутивни губици електричне енергије билансом за 2022. годину планирани су у укупном износу од 396 гигават-часова, што чини 10,07 одсто.

Електроенергетским билансом за 2022. годину, уз задовољење потреба за електричном енергијом свих потрошача, планиран је билансни вишак у количини од 3.553 гигават-часа електричне енергије /од чега је планирани билансни вишак Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске 1.533 гигават-часа/.

Влада Српске донијела је Одлуку о утврђивању услова за додјелу концесије посредством преговарачког поступка за експлоатацију три милиона тона жељезне руде на површинском копу "Цигануша-Шкорац" у Љубији, општина Оштра Лука, чиме је направљен први корак ка активирању рударске дјелатности у Љубији.

Влада Српске и привредно друштво "Арселор Митал" Приједор потписали су 31. децембра прошле године Споразум о сарадњи чији је предмет, између осталог, покретање рударске дјелатности на лежишту жељезне руде "Цигануша - Шкорац" у Љубији, општина Оштра Лука.

У наредном периоду биће дефинисани основни елементи Уговора о концесији којима ће се ближе одредити обавезе концесионара у погледу услова и начина коришћења предмета концесије, након чега ће бити потписан. Реализацијом овог пројекта биће запослено око 100 радника.

Влада Српске донијела је Рјешење о давању сагласности на Приједлог уговора о финансирању жељезничке инфраструктуре у 2022. години у износу од 13.720.000 КМ и Приједлог уговора о суфинансирању жељезничког путничког саобраћаја од интереса за Републику Српску за 2022. у износу 6.280.000 КМ.

Влада Републике Српске и предузеће "Жељезнице Републике Српске" Добој сваке године закључују Уговор о финансирању жељезничке инфраструктуре и Уговор о суфинансирању жељезничког саобраћаја од интереса за Српску на основу Закона о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирању жељезничког саобраћаја од интереса за Републику.

Уговором о финансирању жељезничке инфраструктуре регулишу се технички и други параметри неопходни за редовно и безбједно одвијање саобраћаја, износ потребан за одржавање, модернизацију и изградњу жељезничке инфраструктуре, висина накнаде за кориштење инфраструктуре, као и обавеза вођења статистичких евиденција.

Уговором о суфинансирању путничког саобраћаја уговара се висина разлике између укупних трошкова превоза и оствареног прихода у путничком жељезничком саобраћају.

Оквир за ове уговоре су средства која су обезбијеђена у буџету Републике Српске за 2022. годину за субвенцију и приједлог "Жељезница Републике Српске" за распоређивање истих на основу калкулације трошкова и прихода жељезничког саобраћаја за текућу годину.

Субвенција за жељезнице за 2022. годину износи 20.000.000 КМ, од којих је 13.720.000 КМ намијењено за финансирање жељезничке инфраструктуре, а износ од 6.280.000 КМ за суфинансирање путничког саобраћаја. Субвенција ће бити исплаћивана на начин предвиђен чланом 7. Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2022. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана