Влада Српске задужила ФЗО да  што прије пусти у рад ИЗИС

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о тренутним проблемима у функционисању Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) Републике Српске, те обавезала Фонд здравственог осигурања (ФЗО РС) да у што краћем могућем року пусти у рад ИЗИС.

Из Бирооа за односе с јавношћу Владе је саопштено да је Влада дала подршку ФЗО РС у активностима опоравка ИЗИС-а, након претрпљеног хакерског напада.

-Влада је обавезала ФЗО РС да у што краћем могућем року пусти у рад ИЗИС, поштујући све потребне мјере безбједности, док је здравственим установама које раде на апликацијама ИЗИС-а или користе ИЗИС сервисе наложено да стриктно слиједе инструкције и препоруке ФЗО РС у овом периоду - навели су у Влади.

ФЗО РС, Агенција за информационо-комуникационе технологије, Министарство унутрашњих послова и Министарство здравља и социјалне заштите задужени су за координацију процеса пружања одговора на рачунарско-безбједносни инцидент и осталих активности у складу с прописима којима се уређује област информационе безбједности  у Републици Српској, кроз рад стручног тима. 

-Влада Републике Српске препоручује и свим институцијама и установама са којима ИЗИС има успостављену размјену података да изврше детаљну анализу евентуалне компромитације информационо-комуникационе инфраструктуре, система, мреже и података. Такође, Влада је задужила Агенцију за информационо-комуникационе технологије да припреми инструкцију о примјени мјера заштите информационих система у јавним здравственим установама, као и поступку процјене ризика екстернализованих сервиса - навели су из Владе Српске.

ИЗИС је 31. децембра 2023. године био изложен високософистицираном хакерском нападу, због чега је, како је саопштено, ФЗО РС због безбједносних разлога, био принуђен да га учини недоступним екстерним корисницима.

-Захваљујући правовременој и адекватној реакцији, база података ИЗИС-а је сачувана и спријечене су веће посљедице. С обзиром на то да је ИЗИС имплементиран у све нивое здравствене заштите, предложена је динамика функционалног пуштања у рад по институцијама здравственог система, те Фонд заједно са одржаваоцима система ради на постепеном „подизању“ дијелова система, како би осигурали да систем на безбједан начин буде враћен у употребу - навели су из Владе Српске.

Информациона безбједност

Влада је усвојила Информацију о Смјерницама за израду политике информационе безбједности и Смјерницама за усклађено дјеловање органа управе у случају рачунарско-безбједносног инцидента Републике Српске.

-Задужују се републички органи, органи јединица локалне самоуправе, правна лица која врше јавна овлашћења, као и друга правна и физичка лица која приступају или поступају са подацима у електронском облику републичких органа, органа јединица локалне самоуправе и правних лица која врше јавна овлашћења да усвоје или ажурирају постојеће политике информационе безбједности у складу с Смјерницама за израду политике информационе безбједности Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске - наводе из Владе.

Задужују се да примјењују Смјернице за усклађено дјеловање органа управе у случају настанка рачунарско-безбједносног инцидента Агенције за информационо-комуникационе технологије Републике Српске.

-Влада је задужила Агенцију за информационо-комуникационе технологије Републике Српске да редовно ажурира Смјернице за израду политике информационе безбједности и Смјернице за усклађено дјеловање органа управе у случају настанка рачунарско-безбједносног инцидента у складу с међународним стандардима и праксама, као и текућим околностима и о томе обавјештавају и едукују обвезнике примјене Закона о информационој безбједности Републике Српске - навели су из Владе Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана