Влада Српске усвојила Информацију о потреби увођења мјере забране извоза трупаца из БиХ

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске одржала је 161. сједницу на којој је усвојила Информацију о потреби увођења мјере забране извоза трупаца из БиХ.

- Влада Републике Српске тражи од Савјета министара да се у циљу развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије до краја 2022. године забрани извоз шумских дрвних сортимената, а на основу одлуке о утврђивању Царинске тарифе за 2022. годину - наводи се у саопштењу.

Иницијатива за доношење мјере забране извоза трупаца из БиХ предлаже се са циљем унапређења развоја дрвне индустрије и спречавања несташице сировине на домаћем тржишту.

- Министарство пољопривреде, шумарства и воодпривреде Републике Српске је од ЈПШ "Шуме Српске" а.д. Соколац прикупило податке о капацитетима и потребама дрвопрерађивачког сектора, гдје је констатовано да су инсталисани капацитети дрвопрерађивача у Републици Српској за прераду трупаца 2.39 пута већи од цјелокупног плана сјеча трупаца (етата) за државне и приватне шуме, а исказане потребе за трупцима за 1.98 пута веће од расположивих количина, што јасно потврђује потребу за доношењем одговарајућих рестриктивних мјера које се односе на извоз шумских дрвних сортимената из БиХ - истиче се у саопштењу. 

Влада Републике Српске утврдила је данас на 161. сједници, у Бањалуци, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредаба ради лакшег тумачења и примјене у пракси, као и у потреби усклађивања законодавства у овој области са одговарајућим директивама Европске уније.

Најзначајнија рјешења која су предложена у овом нацрту односе се на уређење питања продаје возних карата путем интернета и права путника у јавном линијском превозу.

- Продаја возних карата посредством интернета може се вршити путем електронске продавнице, електронске платформе, интернет странице, интернет портала и мобилних апликација. Ову врсту продаје карата, осим аутобуских станица и терминала, може вршити и туристичка агенција. С тим у вези, прописан је и начин расподјеле накнаде за услугу која је остварена на основу продаје возних карата - истиче се у саопштењу.

Поред наведеног, јасније и прецизније су прописане одговарајуће управне мјере и санкције за сузбијање нелегалног превоза лица, као и обављање превоза у друмском саобраћају на начин којим се обезбјеђује максимална безбједност путника и његова редовност.

Ове измјене и допуне искоришћене су и за детаљније прописивање инспекцијског надзора над радом станица за технички преглед возила, као и пооштравање појединих казнених мјера, с циљем строжег санкционисања нелегалног превоза путника.

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о давању сагласности Министарству привреде и предузетништва на План кориштења средстава за период 1. јанара до 31. децембра 2022. године, у износу од 12.000.000 КМ.

- У складу са наведеном Одлуком, министарство је планирало да се расположива средства у текућој фискалној години усмјере на пружање подршке реализацији инвестиционих пројеката чији је предмет набавка савремених технологија и опреме или развој и иновација. Средства су усмјерена за подршку привредним субјектима из сектора индустрије текстила, одјеће и обуће, индустријске прерада дрвета (прерада дрвета и производа од дрвета и производња намјештаја), металне и електро индустрије, индустрије гуме и пластике, папирне и графичке индустрије, производње хемикалија и хемијских производа, производње основних фармацеутских производа и фармацеутских препарата и индустрије грађевинских производа, односно производња осталих производ од неметалних минерала - истиче се у саопштењу.

Одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања након чега ће министарство, у складу са прописима из области подстицаја за директна улагања, у наредном периоду расписати јавни позив за додјелу средстава и спровести процедуру додјеле подстицаја.

Влада Републике Српске разматрала је данас Анализу примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

Предмет Анализе су били подстицаји за повећање плате радника који су додијељени у четири обрачунска периода и обухватају временски период од 01. јула 2019. године до 30. јуна 2021. године и подстицаји за директна улагања који су додјељени у 2019. и у 2021. години.

Најзначајнији ефекти примјене Закона у претходном периоду су да је подржано повећање плате за око 32.000 радника, те је на име подстицаја исплаћен износ од око 22 милиона КМ.

У 2019. и 2021. години подстицајима за директна улагања подржане су инвестиције привредних субјеката за набавку и увођење савремене опреме и технологије у вриједности oд око 80 милиона КМ, те су по том основу одобрени подстицаји у износу од 8,4 милиона КМ.

На основу Анализе примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске може се закључити да су додјељена средстава подстицаја имала ефекта и оправдала очекиване резултате, те је Mинистарвство привреде и предузетништва мишљења да је подстицајне мјере у привреду потребно задржати уз препоруке за побољшање постојећих законских рјешења.

Влада је задужила Министарство привреде и предузетништва, да у складу са препорукама из Анализе о примјени Закона о подстицајима у привреди Републике Српске - припреми Приједлог закона о измјенама и допунама закона о подстицајима у привреди Републике Српске по хитном поступку и исти достави Влади на разматрање.

Влада Републике Српске усвојила је Програм за ријетке болести у Републици Српској за период од 2022. до 2024. године.

Спровођењем овог програма ће се допринијети даљем побољшању превенције, раној дијагностици, третману и рехабилитацији лица која болују од ријетких болести у Републици Српској.

- Ријетке болести односе се на широку и хетерогену групу болести, које су углавном генетског или конгениталног поријекла, прогресивног хроничног, полисистемског испољавања. Карактеристике ријетких болести су ријетка појава у популацији, недостатак релевантних епидемиолошких података, недостатак искуства и заинтересованости здравствених радника, немогућност лијечења, високи трошкови лијечења за мали број болести, неизвјестан исход болести, немогућност релевантне процјене трошкова укупног третмана ријетких болести, недостатак законске регулативе, итд - наводи се у саопштењу.

Програм за ријетке болести у Републици Српској за период од 2022. до 2024. године усмјерен је, између осталог, на обезбјеђивања епидемиолошких података о ријетким болестима и формирању евиденције за ријетке болести у Републици Српској; унапређењу стручних капацитета здравствених радника ради адекватног откривања и ране дијагностике ријетких болести; унапређењу превенције ријетких болести геномског поријекла организовањем екстензивних скрининг програма; унапређењу превенције и дијагностике ријетких болести геномског поријекла увођењем нових дијагностичких технологија и доступности генетичком информисању; успостављање интегрисаног приступа откривању, дијагностици, превенцији и социјалној интеграцији лица са ријетким болестима и њихових породица; подизање свијести стручне и опште јавности о ријетким болестима и њиховом утицају на здравље становништва; подршци и сарадњи са невладиним организацијама пацијената и породица са ријетким болестима; дефинисање финансијског оквира за ријетке болести и успостављање интернационалне стручне сарадње на пољу регистровања, мониторинга, дијагностике, лијечења и истраживања ријетких болести.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности за приватизацију станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у градовима/општинама Дервента, Приједор, Бијељина, Невесиње, Вишеград, Пале и Фоча.

- Даје се сагласност да се изврши приватизација 12 (дванаест) станова у својини Републике Српске у градовима/општинама Дервента, Приједор, Бијељина, Невесиње, Вишеград, Пале и Фоча, који се користе за алтернативни смјештај избјеглица и расељених лица, а изграђени су и набављени средствима Владе Републике Српске и налазе се на располагању код Републичког секретаријата за расељена лица и миграције - истиче се у саопштењу.

Приватизација станова се врши откупом у складу са Законом о приватизацији државних станова. Право откупа станова имају лица за која је Републички секретаријат за расељена лица и миграције ревизијом утврдио да испуњавају услове за коришћење ових станова по основу права на алтернативни смјештај у складу с позитивним правним прописима, а исти су се изјаснили да желе откуп предметних станова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана