Влада Српске: Слиједи конкретизација сарадње са Владом Санкт Петербурга

Глас Српске
Влада Српске: Слиједи конкретизација сарадње са Владом Санкт Петербурга

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о "Мапи пута" активности за реализацију приоритетних праваца сарадње Владе Санкт Петербурга и Српске од 2024. до 2026. године.

Ријеч је наставку сарадње и реализације активности између Републике Српске и Санкт Петербурга и са тим у вези планирано је потписивање четврте "Мапе пута", наведено је у саопштењу Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу је прецизирано да документ обухвата заједничке активности у области индустрије, привреде и предузетништва, трговине и туризма, здравља и социјалне заштите, просвјете и културе, науке и високог образовања, те омладине и спорта.

ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ЗАКОНА О ЦРВЕНОМ КРСТУ

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о положају и овлаштењима Црвеног крста Српске из разлога систематичног обједињавања постојећих закона којим се уређује област и дјеловање Црвеног крста и усклађивање предметне материје са правним системом Српске.

Ријеч је о Закон о положају и овлаштењима Црвеног крста Републике Српске и Закон о употреби и заштити знака Црвеног крста и назива Црвеног крста Републике Српске који су донесени 1994. године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Међу разлозима за доношење овог закона је и намјера да се истакне значај позиције Црвеног крста Републике Српске, који, осим јавних овлаштења пренесених од стране Републике Српске, има међународна овлаштења.

Међународна овлаштења има као дио Међународног покрета, Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца на основу извора права која проистичу из четири Женевске конвенције и три Допунска протокола, међународног пакта о грађанским и политичким правима чије се одредбе односе на заштиту основних људских права.

УСВОЈИТИ НОВИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ВЛАДА СРПСКЕ И СРБИЈЕ

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о изради новог меморандума о сарадњи између влада Српске и Србије ради јачања веза матице и дијаспоре и приједлог текста меморандума.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Кабинет министра без портфеља у Влади Србије задуженог за координацију мјера у области дијаспоре договорили су да усвоје нови меморандум о сарадњи у области јачања веза са дијаспором, саопштено је из бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Узимајући у обзир да је протекло више од десет година од потписивања претходног Меморандума, као и да је дошло до одређених институционалних промјена и надлежности, било је неопходно да се предложе одговарајуће допуне и дефинишу актуелни приоритети сарадње са дијаспором", наведено је у саопштењу.

Радна група коју су чинили представници обје институције извршила је анализу Меморандума из 2013. године, утврдила приоритете у овој области и доставила интегрални текст владама на усвајање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана