Влада Српске: Продужен рок спровођења гарантног програма, повећан износ кредита

Срна
Влада Српске: Продужен рок спровођења гарантног програма, повећан износ кредита

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је одлуку о измјенама и допунама одлуке о Гарантном програму подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије вируса корона којом се продужава рок спровођења тог програма до 31. децембра идуће године и повећава највећи износ кредита за средња предузећа са 400.000 КМ на 500.000 КМ.

Утврђено је да највећи износ кредита за остале привредне субјекте износи 500.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Уведена је могућност кориштења почека у трајању до 12 мјесеци, умјесто обавезног коришћења почека, као и могућност да и остали привредни субјекти буду корисници Гарантног програма.

Измјенама и допунама биће омогућено финансијским организацијама да привредним субјектима одобравају више кредита, уз услов да укупан износ одобрених кредита не пређе максималан износ кредита утврђеног по врстама привредних субјеката.

Влада је на данашњој сједници усвојила план одбране од поплава у Српској у 2022. години, с циљем унапређења и свестранијег ангажовања релевантних субјеката, као и вишег нивоа приправности у заштити и спасавању људи и материјалних добара од поплава.

План је основни документ за координацију и спровођење додатних или посебних годишњих задатака и активности републичких органа, градова, општина, привредних друштава, других правних лица и удружења грађана који спроводе дјелатност од значаја за заштиту и спасавање од поплава, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Републичка управа цивилне заштите надлежна је за координацију, усклађивање, праћење и усмјеравање активности у спровођењу овог плана.

Влада је данас дала сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите да изврши уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике привредног друштва „УНИС - фабрика цијеви“ Дервента у стечају који испуњавају услове за пензију.

Уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање биће појединачна за шест радника, и у укупном износу од 85.051 КМ.

На сједници је прихваћена информација о рјешавању статуса филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске, као нове умјетничке организационе јединице.

Задужена су Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да за рад и функционисање филхармоније обезбиједе 450.000 КМ у буџету за 2022. годину.

Влада Републике Српске информисала се о учешћу у програму ЕУ „Креативна Европа“ за период 2021-2027. који је намијењен развоју европског културног и креативног сектора.

Задужени су Министарство просвјете и културе и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у складу са механизмом координације и водећи рачуна о уставним надлежностима у области културе, врше послове координације и праћења реализације програма.

Слободна тона Требиње

Влада Српске дала је сагласност за подручје „Слободне зоне Требиње“ и утврдила оправданост њеног оснивања.

Планирани обим инвестиционих улагања у прве три године износиће 7.900.000 КМ, што је и већи планирани износ од оног који се захтијева по Правилнику од три милиона КМ.

Планом запошљавања у слободној зони предвиђено је да ће у прве три године бити запослено најмање 240 радника, док је Правилником утврђена обавеза запошљавања од најмање 100 радника у прве двије године њеног рада, тако да је задовољен и овај критеријум.

Поступајући у складу са Законом о слободним зонама Републике Српске и сходно одредбама Правилника о критеријумима за оцјену економске оправданости оснивања слободне зоне, Министарство привреде и предузетништва извршило је оцјену економске оправданости оснивања те слободне зоне и утврдило да су испуњени сви прописани критеријуми за оцјену.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана