Влада Српске помаже произвођачима пшенице

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да Влада Српске помаже млинарима, пекарима и произвођачима пшенице у Српској, те да је шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица изнио низ паушалних података у вези с тим.

"То да је прошле године пшеница купљена од хрватских произвођача и фирми је нетачно. Пшеница је купљена од произвођача који су регистровани у Републици Српској, запошљавају људе у Српској и који су имали најниже понуде за откуп пшенице", рекао је Шулић на конференцији за новинаре у Народној скупштини.

Он је додао да се преговарачким поступком ишло у набавку пшенице, јер би сви други поступци трајали много дуже.

Шулић је навео да је на том плану новим закључком Владе тражено од министарстава пољопривреде и трговине да се набави додатних 10.000 тона пшенице, али јавила су се само два добављача, па су купили 7.500 тона, колико је тада било доступно на тржишту Српске.

"Дакле, паушалне су изјаве Говедарице да смо заобишли неке наше људе и произвођаче", рекао је Шулић.

Када је ријеч о цијенама хране, Шулић је навео да постоје трговачки ланци који су их снизили, што је један од начина борбе са инфлацијом.

"Имамо за сада 10 таквих трговачких ланаца широм Српске, а ријеч је о роби широке потрошње и великом броју артикала. У том смислу, цијене робе широке потрошње које су снизили су у просјеку ниже од 15 до 30 одсто", истакао је Шулић говорећи о кампањи ресорног министарства која је одговор на инфлацију и константна поскупљења робе и услуга.

Он је рекао да ће органи Српске наставити да контролишу цијене и поштовање Владиних одлука о ограничењу марже на основне животне намирнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана