Влада Српске: Нема продужења радног времена за угоститеље

Јелена Станић
Влада Српске: Нема продужења радног времена за угоститеље

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је данас, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, Уредбу о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, којом се, као и до сада, ограничава радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће на период од шест до два часа наредног дана.

Ова мјера  односи се на све угоститељске објекте без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др).

Уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске”, а престаје да важи 31. марта 2022. године.

Изузетно, ако је актом јединице локалне самоуправе прописано краће радно вријеме, примјењиваће се радно вријеме прописано актом јединице локалне самоуправе.

Уредбом је дефиисано да у случају погоршања епидемиолошке ситуације на територији јединице локалне самоуправе, јединица локалне самоуправе може одредити краће радно вријеме.

Овом уредбом уређује се начин извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, које изазива тешки акутни респираторни синдром вирус корона, за вријеме трајања ванредне ситуације у складу са законом.

Уредбом се у Републици Српској уређује начин извршавања мјере изолације према лицима која су заражена вирусом, односно мјера карантина за блиске контакте заражених особа, као и тестирање на присуство ковида 19.

Осим тога, уређују се и начин извршавања мјера за контролу инфекције ковид 19 у здравственим установама за сва лица која се налазе у здравственим установама, као и начин извршавања мјера за организацију здравствене службе у вријеме ширења ковида 19.

Такође, уређује се и питање вакцинације против ковида 19 на начин да је вакцинација против ковида 19 добровољна и бесплатна за све грађане Републике Српске, те се дефинише начин спровођења вакцинације против ковида 19.

Уредбом се уређује и начин извршавања мјера у заједници у циљу спречавања и контроле ширења вируса корона  у смислу коришћења личне заштитне опреме и придржавања заштитних мјера физичке дистанце; у вези са извођењем наставе у васпитно-образовним установама и установама студентског и ђачког смјештаја; мјера које су обавезни да спроводе правна лица и предузетници; мјера у угоститељским објектима у смислу ограничавања радног времена, одржавања физичке дистанце, одређивања максималног број гостију на основу корисне површине.

Овом Уредбом се у Републици Српској уређује и начин спровођења такмичарских активности спортских организација и спортиста, организације културних и традиционалних манифестација и фестивала на отвореном, организације културних и традиционалних манифестација и фестивала у затвореном.

Уредбом се уређују и надзор над спровођењем мјера, као и казнене одредбе.

 

Чланом 47. тачком б)  Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске“, бр. 121/12, 46/17 и 111/21) прописано је да Републички штаб за ванредне ситуације предлаже Влади мјере за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама, утврђене Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и другим законима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана