Влада Српске: Документацију за 750 КМ помоћи доставити искључиво Министарству

Срна
Влада Српске: Документацију за 750 КМ помоћи доставити искључиво Министарству

БАЊАЛУКА - Сва документација, коју је потребно приложити за остваривање права на исплату мјесечне подршке од 750 КМ за вишечлане породице са једним незапосленим родитељем (отац или мајка) доставља се искључиво Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, на адреси Трг Републике Српске један, 78 000 Бањалука, истакли су из Владе Српске.

Грађани, који имају право на исплату ове подршке, информације у вези са потребном документацијом могу добити позивом на бројеве телефона 051 338 332 и 051 338 309 или упитом на [email protected], навели су из Владе поводом, како су навели, дезинформација на друштвеним мрежама и вајбер групама у вези са прикупљањем и достављањем документације потребне за исплату новчане подршке од 750 КМ вишечланим породицама.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске расписало је јавни позив за подношење захтјева за финансијску помоћ незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Српској.

Позив је расписан јуче и биће отворен мјесец дана од дана објављивања.

Право на овај вид помоћ има један од родитеља који је незапослен, има држављанство БиХ/Републике Српске, а барем једно од дјеце је малољетно.

Такође, потребно је да има мјесто пребивалишта у Републици Српској и територији Брчко дистрикта БиХ са ентитетским држављанством Српске, на дан ступања на снагу одлуке и да се не налази у евиденцији Јавног фонда за дјечију заштиту Српске као корисник неког од права из дјечије заштите.

Исплата финансијске помоћи за кориснике који су у евиденцији тог фонда вршиће се на основу евиденција, без потребе пријављивања на овај јавни позив.

Уз попуњен захтјев за исплату финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској неопходно је доставити сљедећу документацију:

- доказ о незапослености ( потврда Завода за запошљавање Републике Српске или пореска картица)

- фотокопија личне карте за подносиоца захтјева

- извод из матичне књиге држављана за подносиоца захтјева

- потврда о пребивалишту за подносиоца захтјева

- фотокопија картице са бројем текућег рачуна подносиоца захтјева и

- изводе из матичне књиге рођених за свако дијете као доказ утврђивања да најмлађе дијете није навршило 18 година.

Захтјев за исплату финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској се може преузети на интернет страници Министарства породице, омладине и спорта.

Из Владе су нагласили да је подршка вишечланим породицама у износу од 750 КМ мјера пронаталитетне политике Владе Републике Српске, креирана с циљем подршке породицама, те да се Влада водила одговорно и уважавајући потребе, али и одговоран однос према буџету Српске, настојећи да овом подршком буде обухваћено што више породица у којима се подиже четворо и више дјеце.

-Наглашавамо да право на новчану подршку од 750 КМ остварују незапослени родитељи (отац или мајка) из вишечланих породица све док је једно од четворо или више дјеце малољетно - навели су из Владе.

У Влади су додали да Апелују на чланове градских и општинских удружења „Четири плус“, а који су и „политички ангажовани на општим изборима у БиХ, да члановима ових удружења као и осталим грађанима пруже тачне информације у вези са овом мјером Владе Републике Српске, те да све информације претходно провјере и да их не користе за потребе политичке промоције".Из Владе су поручили да уважавају, коректно сарађују и његују добар однос са удружењима из различитих области, па тако и удружењима "Четири плус", укључујући републичко удружење, као и њихове општинске и градске организације.

-Међутим, замољавамо поједине предсједнике одређених удружења „Четири плус“ да ову мјеру Владе Републике Српске на тачан начин представљају у јавности како би избјегли ширење дезинформација и замајавање јавности, а посебно породица које подижу четворо и више дјеце - истакли су из Владе.

Уплаћено више од пола милиона КМ

У Републици Српској је за 365 породица са четворо и више дјеце, гдје је један од родитеља незапослен, а барем једно од дјеце малољетно, јуче исплаћено 274.000 КМ, а данас 248.250 КМ за још 331 породицу, чиме је укупно обухваћено 696 породица и из буџета Српске исплаћено укупно 522.250 КМ, саопштено је из Министарства финансија.

У саопштењу је наведено да ће се исплата вршити свакодневно на бази података које унесе Министарство породице, омладине и спорта.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће за четири мјесеца до краја године овим породицама бити исплаћивано мјесечно по 750 КМ као врста помоћи, док ће наредне године то бити третирано као примање уз плаћене порезе и доприносе, за шта ће из буџета бити издвојено више од 24 милиона КМ.

Видовићева је истакла да Влада Републике Српске има неколико пројеката за побољшање демографске ситуације, али да је овај један од најбољих.

Она је подсјетила да је идеја о покретању пројекта за исплату средстава за породице са четворо и више дјеце потекла од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Видовићева је навела да се све остале исплате реализују у складу са планом, укључујући по 100 КМ једнократне помоћи за младе која је у септембру исплаћена по други пут и најавила да ће финансијска подршка бити настављена, првенствено борцима и пензионерима којима ће још једном бити исплаћена једнократна помоћ од 100 КМ, а једнократну помоћ од 1.000 КМ добиће и дјеца погинулих бораца која нису запослена.

Она је изјавила да се све ове исплате реализују због тренутне економске ситуације и да ће у наредном периоду бити једнократних исплата за оне који имају ниска примања.

Влада Српске донијела је одлуку о исплати финансијске подршке од 750 КМ мјесечно за незапослене родитеље из вишечланих породица све док је једно од дјеце малољетно, а право на подршку остварује се ако је незапослен један од родитеља, било отац или мајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана