Влада РС: Наставити са вакцинацијом против вируса корона

Срна
Foto: ARHIVA

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске задужила је здравствене установе у Републици Српској да организују вакцинацију против вируса корона тако да буде лако доступна становништву и да буду спремне да се брзо прилагоде и повећају капацитете вакцинисања уколико се за то укаже потреба.

Влада је задужила Институт за јавно здравство да и даље планира, спроводи и евалуира процес вакцинације против вируса корона, те обавијести Владу о потребама у вези са процесом вакцинације за ову и наредну годину.

Од 12. фебруара 2021. године, када је почео процес вакцинације, закључно са 12. фебруараом ове године, здравствене установе су дале укупно 719.224 дозе вакцина против вируса корона . Као прва доза дато је 328.695 вакцина, 316.075 као друга доза и 74.363 као бустер доза, наведено је у Информацији о вакцинацији против ковида 19 у Републици Српској, коју је данас прихватила Влада Српске.

Вакцинација против ковида у Српској је дефинисана као препоручена вакцинација и бесплатна је за све становнике, а обезбијеђена је равноправно и равномјерно у цијелој Републици Српској. Становницима Републике Српске је омогућено да изаберу коју врсту вакцине желе да приме, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Нису измјењене препоруке међународних организација у вези са вакцинацијом. С обзиром на то да се очекује да ће вирус корона остати у циркулацији, чак и ако не буде узроковао епидемијске таласе, вакцинација ће остати најзначајније средство за заштиту здравља, нарочито осјетљивих категорија становништва као што су старије особе и особе са хроничним болестима, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана