Влада одржала стабилност пензијско-инвалидског система

Срна
Foto: Срна

ТЕСЛИЋ - Влада Републике Српске одржала је стабилност пензијско-инвалидског система, без обзира на околности узроковане епидемијом вируса корона и сукобима у Украјини, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

"На исплати 30. јуна ове године старосне пензије су чиниле 60,44 одсто, инвалидске 12,91 одсто и породичне 26,65 одсто. Ради поређења, у 2011. години старосне су у структури чиниле 49,4, инвалидске 17,78, а породичне 32,8 одсто", изјавио је Милуновић Срни.

Милуновић је подсјето да су од 2019. до данас ванредна и редовна повећања и усклађивања пензија била четири пута и повећана су за 26,28 одсто, а да је у овој години редовним и ванредним усклађивањем повећана за 14 одсто.

Он је истакао да је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске стабилан и да је Влада у својим могућностима учинила све да прати дешавања у вези са инфлацијом која је погодила, не само Српску, већ и читав свијет.

Министар је навео да нема кашњења исплате пензија откад је повезана са буџетом и да се увијек исплаћује око 10. у мјесецу, некад и прије.

"Уколико Фонд ПИО није био у могућности да исплати комплетан износ, средства су додавана из буџета, а тако је било и за посљедњу исплату за коју је издвојено 115,91 милион КМ. Пошто није било довољно средстава по уплати доприноса, Влада је из буџета надокнадила 12,84 милиона КМ", рекао је Милуновић, који је данас у Теслићу присуствовао сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске.

Министар је похвалио руководство Удружења пензионера јер домаћински распоређује расположива средства, што је видљиво из позитивних финансијских извјештаја.

Милуновић је навео да је Влада и ове године обезбиједила значајан дио средстава за одржавање 21. шаховског турнира Удружења пензионера Републике Српске, који ће бити одржан почетком септембра у Теслићу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана