Влада одобрила пола милиона КМ за изградњу “Наше мљекаре” у Прњавору

Данијела Бајић
Влада одобрила пола милиона КМ за изградњу “Наше мљекаре” у Прњавору

БАЊАЛУКА - Изградња “Наше мљекаре” у Прњавору, осим посла за најмање 20 радника, допринијеће тржишној стабилности и увођењу реда у овај сектор, а значај ове инвестиције препознала је и Влада Републике Српске која ће је подржати са пола милиона марака.

Министри су на јучерашњој сједници одобрили “Нашој мљекари” из Бањалуке 500.000 КМ на основу остваривања права на подстицаје за унапређење мљекарства кроз изградњу прерађивачких капацитета.

Сврха ове инвестиције је, како је саопштено из Бироа за односе са јавношћу Владе РС, унапређење конкурентности и одрживости производње.

- Покретање сопствене прераде млијека један је од императива који већ неко вријеме заокупља већи број чланова Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Српске, које је један од главних носилаца узгојно-селекцијског рада у оквиру сточарске производње у Српској, посебно у вези са производњом млијека - стоји у саопштењу. 

Главни циљеви су, како је наведено, покретање прераде млијека у погону који ће бити у власништву чланова Удружења, обезбјеђење одрживости рада погона производњом производа који недостају на тржишту и повећање откупне цијене сировог млијека.

Припрема терена за будући објекат мљекаре, која ће бити изграђена у Пословној зони Вијака у Прњавору, је завршена, а сљедећи корак је постављање жељезне конструкције  на површини од 3.800 квадрата. 

Директор “Наше мљекаре” Миљан Ербез казао је за “Глас Српске” да им је Влада РС велика подршка све вријеме, те су захвални што је препознала ову идеју коју ће, нада се, усвојити и нека друга удружења пољопривредника како би капитал остао на домаћем тржишту.

Према његовим ријечима, план је да погон буде завршен до краја идуће године како би што прије покренули производњу сира, павлаке и маслаца.  

-  Потражња за сиром из иностранства на домаћем тржишту расте. То нас је подстакло да урадимо нешто како бисмо смањили увоз, а истовремено нашем становништву понудили домаће производе који ће испунити њихове захтјеве - казао је Ербез.

Додао је да ће млијеко за производњу преузимати од домаћих фармера, а само их у склопу удружења има 440, који годишње прикупе готово 50 милиона литара и предају другим мљакарама.  

- Сви знамо да су задруге некад чиниле окосницу производње и продаје прехрамбених производа и “Наша мљакара” би требало да буде нешто попут тога - рекао је Ербез.

Додао је да Српска има услове за развој сточарске производње, али су неопходне конкретне мјере када је ријеч о управљању пољопривредним земљиштем.  

- Сточарство има и те како свијетлу будућност, поготово са тенденцијом смањења производње млијека и меса у Европској унији - казао је  Ербез.

Почасни предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Српске Владимир Усорац казао је да је изградња “Наше мљекаре” веома значајна, прије свега да мљекаре не могу “уцјењивати” произвођаче млијека ниском откупним цијеном, што ће донијети стабилност на тржишту и правичност.  

- С обзиром на то да је за ову причу потребно много новца, подршка Владе РС биће сигурно од велике помоћи фармерима који су у овој причи, само је питање када ће добити тај новац, имајући у виду да још нису исплаћени сви подстицаји из прошле године - казао је Усорац.

ИЗВОЗ

Сектор прераде млијека у БиХ забиљежио је у прошлој години стабилан извоз, док је покривеност увоза извозом износила 57 одсто, истакнуто је на сједници Одбора прерађивача млијека и млијечних прерађевина при Спољнотрговинској комори БиХ.

Према анализама, извоз у 2023. години износио је 131 милион КМ и већи је за 14,38 одсто у односу на претходну годину, док је увоз износио 230 милиона КМ и порастао је за 2,29 одсто.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана