Влада обезбиједила бесплатне уџбенике, Завод омогућио куповину на рате

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Бојан Ђенић рекао је да је, осим бесплатних уџбеника које ће Влада Републике Српске набавити ученицима, Завод ове године омогућио и куповину уџбеника на рате.

Ђенић је у интервјуу Срни рекао да је Влада бесплатне уџбенике обезбиједила свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе, ученицима побједницима републичких такмичења, као и трећем и сваком наредном дјетету из вишечланих породица, али и за одличне ученике тих породица.

Он је навео да ће ове године и одређен број локалних заједница обезбиједити уџбенике за ђаке од петог до деветог разреда или одређене категорије ученика са подручја локалне заједнице.

Директор Завода је рекао да се у свим књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске до 10. августа могу закључити уговори о куповини уџбеника и школског прибора на четири рате.

"То су погодности које нудимо како бисмо олакшали спремање ученика за школу, јер смо свјесни издатака које родитељи издвајају за спремање школараца у септембру - од куповине уџбеника до куповине одјеће и обуће", додао је Ђенић.

Ђенић је навео да је, због повећања цијена репроматеријала и нестабилног тржишта за набавку папира за штампу, било неминовно повећање цијена уџбеника за основну школу у односу на претходну годину.

Цијене комплета уџбеника од 6. до 9. разреда без другог страног језика и уџбеника који се користе у више разреда, износе за шести разред 206 КМ, за седми 189 КМ, осми 219 КМ и девети 204 КМ. Цијена комплета за пети разред износи 143 КМ.

Нове програме прате нови уџбеници

Ђенић је рекао да је за септембар одобрено 15 нових уџбеника за основну школу и исто толико за средње школе.

Он је истакао да је 12 нових уџбеника за средње стручне школе први пут објављено у Републици Српској, те да је примјетно повећање интересовања аутора за писање уџбеника за средње школе.

"Поред тога, урадили смо и адаптацију пет уџбеника за основну школу. Оно што је најважније је то да су уџбеници усклађени са наставним планом и програмом и да се трудимо да дјеца у Републици Српској имају модерне уџбенике ослобођене непотребних садржаја. Развој уџбеника и уџбеничке политике је континуиран процес", нагласио је Ђенић.

Он је навео да су измјене програма довеле и до редукције броја уџбеника, тако да у трећем, четвртом и петом разреду ђаци имају по један уџбеник мање.

"С друге стране, у другом разреду, након увођења новог наставног предмета Дигитални свијет, добили смо нови уџбеник за тај предмет", рекао је Ђенић.

Он је истакао да активности Завода у потпуности прате активности Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода.

"Наш заједнички рад доводи до одређених промјена када је уџбеничка политика у питању и уопште објављивање уџбеника. Читаву годину ми се припремамо и активно радимо на припреми уџбеника", рекао је Ђенић.

Директор Завода навео је да је до сада извршена дигитализација садржаја за 19 уџбеника, те да је ријеч о уџбеницима прве тријаде, историје и географије.

"У току је дигитализација садржаја за септембар и то нових седам уџбеника, тако да ће број уџбеника код којих је извршена дигитализација садржаја у септембру бити 26", појаснио је Ђенић и додао да ће у наредном периоду бити интензивирана обука и едукација наставника за употребу и кориштење дигиталних садржаја.

Константан рад на подизању квалитета предшколског образовања

Ђенић је рекао да је у протеклом периоду много урађено у области предшколског васпитања и образовања, као и да Завод константно ради на давању доприноса подизању квалитета тог сегмента.

"Бројни су пројекти које реализујемо. Завод је у протеклом периоду направио велики искорак објављивањем радних листова и дидактичког материјала за рад са дјецом предшколског узраста. Несебичну помоћ нам ту пружају и Министарство и Републички педагошки завод и васпитачи у предшколским установама. С поносом можемо представити своје дидактичке игре, материјале и радне листове", навео је Ђенић.

"Златна сова" и "Совица"

Ђенић је најавио да ће додјела традиционалних књижевних награда "Златна сова" и "Совица" бити уприличена поводом Дана Завода у Источном Сарајеву.

"Ми ћемо наставити са својим активностима на пољу доприноса развоју културе Републике Српске. Настављамо активно представљање на сајмовима књига који ће бити уприличени од септембра, настављамо са организовањем конкурса за најбољи необјављени роман и најбољу необјављену књигу за дјецу", рекао је Ђенић.

Тридесет година изазовног, али успјешног рада

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске обиљежиће у септембру 30 година од оснивања, а поводом тога ће у општини Источно Ново Сарајево бити отворен још један малопродајни објекат.

"У општини која има потенцијал и гдје константно расте број дјеце, отворићемо нови малопродајни објекат, односно своју 21. књижару. Мислим да је то најбољи начин да покажемо у ком правцу желимо да се Завод креће и развија у наредних 30 година", поручио је Ђенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана