Влада крпи буџетске рупе малих општина у Српској

Анита Јанковић Речевић
Влада крпи буџетске рупе малих општина у Српској

БАЊАЛУКА - На рачуне 35 неразвијених и изразито неразвијених општина у Републици Српској биће уплаћено укупно 750.000 КМ, а скромна транша, према ријечима челника појединих локалних управа, добро ће доћи да закрпе финансијске рупе, наводећи да би помоћ морала бити далеко већа како би ухватили бар неки замах развоја с обзиром да су њихови буџети махом потрошачки.

Наиме, на посљедњој сједници Владе РС министри су донијели одлуку о исплати поменутих 750.000 марака за 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених јединица локалне самоуправе. Уколико се новац буде дијелио на равне части проста рачуница показује да ће свака општина добити нешто више од 21.000 КМ, што је, кажу поједини начелници премали износ.

Први човјек Новог Града истиче за “Глас” да та општина нема финансијских проблема јер домаћински приступа буџету, односно троши тачно онолико колико има, али да због мање новца у локалној каси остају ускраћени за развојне пројекте.

- Добро је што Влада на неки начин брине за неразвијене и изразито неразвијене општине, међутим већ дужи период влада општи став да та издвајања нису довољна. Богатије локалне заједнице, које на својој територији имају више јавних институција и успјешна предузећа, убрзано се развијају, а ми остали не можемо пратити тај тренд јер немамо услове уз све добре намјере и жеље. Да бисмо задржали причу о подједнаком развоју свих локалних заједница сматрам да би мале општине требало да имају више пажње и финансијске помоћи - рекао је начелник Новог Града Мирослав Дрљача. 

Буџет општине Крупна на Уни, која спада у групу изразито неразвијених, ове године износи тек 1,1 милион КМ и углавном се троши за текуће обавезе.

- Наш буџет није развојни, с новцем који имамо не можемо градити фабрике и путеве. Главни проблем нам је што на подручју општине имамо много грађана који су у стању социјалне потребе. С тим водимо велику борбу, али довијамо се на разне начине да помогнемо становништву. Ту су и кредитна задужења из ранијег периода која не можемо финансирати без помоћи Владе. На срећу, рачун општине до сада никако није био блокиран јер смо налазили начине да на вријеме исплатимо све трошкове - рекао је начелник Крупе на Уни Младен Кљајић. 

Таква срећа нажалост заобишла је Сребреницу којој је рачун недавно био блокиран дуже од 15 дана што је и те како уназадило ту малу локалну заједницу на истоку Српске.

- Сребреница има проблем са наслијеђеним пресудама из периода када је Ћамил Дураковић био начелник. Недавно нам је стигла извршна пресуда на 260.000 КМ и рачун нам је био блокиран докле год тај новац није скинут. Нисмо могли функционисати 15 дана и сада трпимо посљедице. Очекујемо да ће нам Влада помоћи и санирати тај дуг како бисмо могли да се вратимо у нормалу јер смо и без тих непредвиђених трошкова имали финансијских проблема због дисбаланса у приливу средства - рекао је за “Глас” начелник Сребренице Младен Грујичић, наводећи да је одобрена транша Владе мала и да би им требало много више новца, али да ће им свакако значити и омогућити покретање неког мини-пројекат или санирање одређених дугова.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић каже за “Глас” да локалним заједницама свака финансијска помоћ добро дође.

- За сада имамо стабилно пуњење локалне касе. Мало шкрипи у дијелу средстава која су планирана из прихода “Шума РС”, с обзиром да наше шумско газдинство не стоји најбоље и засигурно оно што смо планирали кроз буџет за ову годину неће бити испоштовано у цијелости. Све остало иде предвиђеном динамиком. Са републичког нивоа годишње добијемо око 80.000 КМ и та средства буду помоћ буџету, усмјеримо их за стипендије, помоћ комуналном предузећу и сличне намјене - рекао је Ђуревић.

Међу неразвијеним јединицама локалне самоуправе је и Невесиње, а први човјек те херцеговачке општине Миленко Авдаловић каже да су међу ријетким општинама које су финансијски дисциплиноване.

- Трошња је базирана на приливу новца, оно што немамо то и не трошимо. Траншу коју ћемо добити од Владе као неразвијена општина планирамо да пласирамо у неку малу инвестицију или у виду гранта нашим спортским клубовима или удружењима - рекао је Авдаловић. 

Минималац

Начелници кажу да им је одређене финансијске проблеме створио и раст минималне плате у Српској са 700 КМ на 900 КМ јер су општински буџети усвојени прије одлуке о повећању минималца.

- То је додатно оптеретило локалну касу, али некако се сналазимо. Надам се да ћемо моћи изгурати годину. То повећање плата уврстићемо кроз ребаланс буџета - рекао је Младен Грујичић. 

И Миленко Авдаловић каже да су имали проблем са попуњавањем финансијске рупе проузроковане растом минималца, наводећи да у повећаном приливу средстава и приједлогу ребаланса буџета траже рјешење. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана