Влада финансира радове за већи доток Дрине у Семберске канале

СРНА
Влада финансира радове за већи доток Дрине у Семберске канале

БИЈЕЉИНА - Директор јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стефан Митровић изјавио је у Бијељини да се након 10 дана рада успјело са хитном мјером преусмјеравања воде из ријеке Дрине у каналску мрежу Семберије.

"Након 10 неисцрпних дана рада на температури већој од 40 степени успјело са хитном мјером преусмјеравања воде из ријеке Дрине у каналску мрежу Семберије која ствара предуслове за наводњавање 20.000 хектара пољоприредног земљишта, од чега су на 3.000 хектара изграђени системи за наводњавање", прецизирао је Митровић.

Он је захвалио пољопривредим произвођачима за стрпљење током проблема изазваних несвакидашње ниским водостајем Дрине, као и представницима извођача радова и свим људима који су ангажовани на градилиштима.

Митровић је након обиласка локација на којима се спроводе хитни радови рекао да је Јединица за координацију финансирала овај пројекат из постојећег уговора за изградњу система за наводњавање, гдје постоји резерва од пет одсто, укупно 600.000 КМ.

Директор Јавне установе "Воде Српске" Мирослав Миловановић указао је на важност урађеног посла у Семберији и захвалио ресорном министарству и Јединици за координацију пројеката у пољопривреди јер су реаговали само дан након њиховог подношења иницијативе и увели извођача на прочићшавању доводног канала у Бијељини.

"У питању је стари ток ријеке Дрине који ће поново да заживи након 20 година, што ће омогућити довољан доток воде на уставу у Јањи, одакле се дистрибуира у каналску мрежу и повећава и ниво подземних вода", навео је Миловановић и додао да ће до краја дана све бити у функцији. Он је подсјетио да у Семберији до прије седам година није било пољопривредног земљишта под наводњавањем, а захваљујући улагањима Владе Републике Српске данас се наводњава више од 3.000 хектара, а у плану је и проширење тих капацитета.

"Ниво Дрине је незапамћено низак, најнижи у посљедњих 70 година и није било довољно воде у каналској мрежи, као ни за рад система за наводњавање, који су у овом тренутку најпотребнији у Семберији", истакао је Миловановић.

Помоћник министра пољопривреде задужен за водопривреду Милан Гаврић рекао је да су у Републици Српској изражене умањене падавине, којих има тек спорадично у неким подручјима.

"Морамо бити свјесни да су климатске промјене нешто што је наша будућност и морамо се адаптирати. Влада Републике Српске је путем Јединице за координацију пројеката у поољопривреди и Вода Српске ушла у озбиљније разматрање имплементације пројеката система за наводњавање, што већ у Бијељини можемо да видимо на преко 3.000 хектара", рекао је Гаврић.

Он је навео да је план за наредне године да се површине под наводњавањем повећавају, да ће нови систем бити пуштен у рад у Којчиновцу у Семберији за највише шест дана и оцијенио да је то велика помоћ пољопривредницима.

Према Гаврићевим ријечима, радови у Бијељини су један од предуслова да се изграђени систем за наводњавање пусти у пуну функцију, а побољшаће и хидролошку слику комплетне Семберије и подручја под пољопривредном производњом, што ће побољшати стање на усјевима.

"Ово што је сада урађено долази у најбољем тренутку за пољопривреднике. Влада се труди да на све начине помогне пољопривредницима и подржи производњу хране", закључио је Гаврић. Мићо Живић, пољопривредник из Црњелова и представник коопераната, рекао је новинарима да се систем за наводњавање показао као врло ефикасан јер су приноси на тим површинама значајно повећани.

Представник извођача радова фирме "Хигра" Драган Сарић рекао је новинарима да је прије 15 дана дио корита ријеке Дрине дужине четири километра остао сув, вода је потпуно промијенила ток и отишла територијом Србије, а то је дио корита из којег узима воду канал Дрина-Дашница.

Он је додао да је то изазвало недостатак воде у семберским каналима, као и на системима за наводњавање, пао је ниво подземних вода, а десиле су се максималне врућине. Сарић је рекао да се хитна интервенција у Бијељини своди на то да се уведе дио воде ријеке Дрине у њено напуштено корито.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана