Влада ФБиХ уводи забрану извоза огревног дрвета и пелета

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Влада Федерације БиХ је на данашњој хитној телефонској сједници прихватила иницијативу за доношење Одлуке о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета из Босне и Херцеговине до 31.децембра ове године.

Како преноси портал biznisinfo.ba, иницијатива владе се упућује Савјету министара БиХ да задужи Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да у што краћем року, а не касније од петнаест дана од усвајања ове иницијативе, припреми и упути Одлуку о привременој забрани извоза огревног дрвета и пелета на усвајање Савјету министара.

Додаје се да је услов за доношење такве одлуке да она неће имати негативне ефекте за БиХ у смислу накнаде штете по већ закљученим/важећим извозним уговорима, односно да се она осмисли тако да не обухвати уговоре закључене до дана ступања на снагу одлуке.

Многи произвођачи и прометници извозе огревно дрво и пелет у квотама у висини од 90 посто, а поједина друштва чак извозе 100 одсто своје производње. Због таквог оступања постоји оправдана бојазан да ових производа неће бити у довољној количини за потребе домаћег тржишта, наводи се у инфромацији.

Циљ привременог ограичеја извоза је заштита домаћег тржишта, подмиривање потреба становништва и осигуравање довољне количине огрева за сљедећу грејну сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана