Влада ФБиХ уважила вапаје рудара: Наложена смјена управе Електропривреде БиХ

ГС
Влада ФБиХ уважила вапаје рудара: Наложена смјена управе Електропривреде БиХ

ЗЕНИЦА – Влада Федерације БиХ дала је сагласност за смјену комплетне управе Електропривреде БиХ, на челу са генералним директором Адмиром Анделијом, а на његово мјесто биће именован нови вршилац дужности.

Ова одлука извршне власти стигла је након што је Управни одбор Савеза самосталних синдиката радника рудника ФБиХ јутрос упутио захтјев Влади ФБиХ да разријеши дужности актуелно руководство Електропривреде (ЕП) БиХ, јер су из ЕП-а одбили да примијене Споразум од 3. јула ове године, а којим се гарантује да ће се радницима Рудника мрког угља (РМУ) “Зеница” исплатити плата до 25. у мјесецу, што није учињено за јун.

Управо због непримјењивања Споразума, радници су 25. јула одбили да наставе производњу, провели више часова у рудничкој јами, а након што им ни то није помогло, окупили су своје колеге из свих седам рудника у ФБиХ који функционишу у склопу концерна и одржали протест испред зграде Електропривреде БиХ.

Синан Хусић, предсједник Савеза самосталних синдиката радника рудника ФБиХ каже за “Независне новине” да је прекид рада у РМУ “Зеница” директно произвео послодавац из ЕП БиХ и тог Рудника, а да су наводи Управе Електропривреде да они нису надлежни за реализацију споразума потпуно нетачни и неистинити.

“Мислим да је одлука Владе ФБиХ апсолутно исправна и ми смо је очекивали. Сада ћемо сачекати да видимо ко ће бити ново руководство, како би одмах разговарали о начину како да се исплате дуговања. Ми не одустајемо од својих захтјева. Тај споразум креиран је од стране руководства ЕП БиХ, а директор РМУ ‘Зеница’ је добио сагласност од руководства Електрорпивреде да приступи потписивању споразума заједно са Синдикатом зеничког Рудника. Електропривреда је власник свих седам рудника концерна. Такође, они су одбили да послушају и захтјев Владе ФБиХ да се исплате плате радницима”, појашњава Хусић.

Пошто од ЕП БиХ нису добили ништа конкретно у овом случају, осим избјегавања одговорности, Синдикат се одлучио на, како каже Хусић, логичан корак.

“Сматрамо да ово руководство Електропривреде БиХ не би урадило ништа да промијени стање на терену. Зато смо јутрос упутили захтјев Влади ФБиХ да изврши хитну смјену актуелног руководства тог предузећа, јер приступ који они имају овом проблему у Зеници има већ негативан утицај на стање у другим рудницима у саставу концерна, а већ наредних дана може све ескалирати у смислу да произведе огромну штету самој ФБиХ и самој Електропривреди”, рекао је Хусић.

Он наглашава да је “радницима догорјело”.

“Ми смо своје казали на један потпуно отворен, конструктиван начин и током протеста. Нећемо одустати”, истакао је Хусић.

Упкос смјени Управе ЕП БиХ, већина рудара се неће вратити на своје послове, док се ситуација у Руднику не ријеши, поручио за “Независне новине” Елведин Авдић, предсједник Синдиката РМУ “Зеница”, те додаје да ће једино радити оно што по закону мора, односно радници који су обавезни радити у случајевима прекида производње (обилазак јаме, провјетравање..).

“Ово је постало мукотрпно и за нас радника и за наше породице. Ова агонија се не прекида из мјесеца у мјесец, и из године у годину. Овдје треба да неко јасно пресијече и каже –треба овако или не треба овако. Мораће неко”, истиче Авдић, пишу Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана