Влада ФБиХ усвојила наредбе и препоруке Кризног штаба

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ (ФБиХ) усвојила је данас наредбе и препоруке Кризног штаба у вези епидемиолошке ситуације којима је допуштено окупљање до 30 људи у затвореном и до 100 људи на отвореном простору.

Сва ова окупљања морају се одвијати у простору који омогућује обавезни физички размак од најмање два метра између особа, осим чланова истог домаћинства, саопштено је из федералне Владе.

У изузетним ситуацијама је допуштено организовање и већих окупљања у затвореном и на отвореном, под условом да величина простора омогућава провођење хигијенско-епидемиолошких мјера, али не више од 60 особа у затвореном, односно 200 особа на отвореном простору. Услов је и да сви учесници скупа имају негативан антигенски тест не старији од 24 часа /или пи-си-ар тест не старији од 48 часова, потврду о преболованом вирусу корона /не старију од четири мјесецa или потврду о завршеном вакцинисању /не старију од шест мјесеци након добијања друге дозе, односно девет мјесеци након добијања треће дозе вакцине.

Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства, наређено је увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба Министарства здравства. Владама кантона препоручено је да, у складу са епидемиолошком ситуацијом на подручју кантона и процјени ризика уведу Правило вакцинисан, преболио, тестиран за подручје кантона.

Кризни штаб задужен је да сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те Влади достави приједлог нових. Влада ће обавијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији и мјерама које је данас донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

У информацији Кризног штаба, која је данас презентована, наведено је да је у првој седмици ове године забиљежен пораст свих индикатора, највише седмодневне инциденце и броја нових потврђених случајева ковида 19. Према најновијим подацима, до сада је у ФБиХ дато 1.089.145 вакцина против ковида 19, од чега се на прву дозу односи 539.670 29,97 одстo, на другу 503.452 27,96 одсто, те на трећу 46.022 /2,56 досто/./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана