Влада дала сагласност на одлуку о гарантованим откупним цијенама за струју из обновљивих извора

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске дала је сагласност на одлуку Регулаторне комисије за енергетику Српске о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу саопштено је да је Регулаторна комисија за енергетику Српске, у складу са новим Законом о обновљивим изворима енергије, усвојила одлуку о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора и доставила на сагласност Влади Српске.

Нови Закон о обновљивим изворима енергије, који је ступио на снагу у марту, увео је значајне измјене у систему подстицања производње електричне енергије из обновљивих извора у односу на претходна законска рјешења која су била у примјени од 2012. године и којим је било омогућено да гарантовану откупну цијену или право на премију могу остварити постројења инсталисане снаге до 10 мегавата.

"По новом законском рјешењу право на гарантовану откупну цијену имају само мала постројења инсталисане снаге до 150 киловата, те соларне електране на објектима и постројења на био-масу и био-гас инсталисане снаге до 500 киловата, док постројења веће инсталисане снаге морају електричну енергију продавати самостално на тржишту, уз могућност остваривања премије у случају када буду изабрани као најповољнији понуђачи у поступку аукције", наводи се у саопштењу.

У складу са овим, у одлуци Регулаторне комисије утврђене су само цијене за постројења која имају право на гарантовану откупну цијену, наводи се у саопштењу.

"Гарантоване откупне цијене утврђене новом одлуком веће су од цијена које су биле утврђене важећом одлуком, али су и знатно ниже од тржишне референтне цијене, што је резултат евидентних економских поремећаја због економске и енергетске кризе у свијету", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је премија за електричну енергију утрошену за властите потребе и продату на тржишту промјењива и утврђује се као разлика између гарантоване откупне цијене која је на снази у моменту закључења првог уговора о подстицању и референтне тржишне цијене, при чему се премија исплаћује у случају када је разлика позитивна. Подсјећа се да висину референтне тржишне цијене квартално утврђује Регулаторна комисија, посебном одлуком.

Примјена наведене одлуке почеће од 1. јануара 2023. године, када престаје да важи одлука о висини гарантованих откупних цијена и премија, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана